Ali paşa Pilav tarifi özellikle çocuklarımız tarafından oldukça sevilmekte. Ancak yaş ilerleyince ne yazık ki pirinç pilavı dokunuyor. Gerçi bu bizim pilav tarifleri yapma tarzımızdan kaynaklanıyor. Neden derseniz mesela Çin tamamen pirinçle yaşayan bir millet. Ancak yaptıkları pilav bizim gibi değil. Daha çok yağsız ve tuzsuz şeklinde oluyor. Yani haşlama yapıyorlar gibi diyebilirim. Hatta öyle ki tane tane yiyorlar. Yani bizim gibi kaşıkla yediklerini düşünürsek o kadar sayıda insana pirin zor yetişir değil mi? Bu yazımda sizlere Ali paşa pilavı tarifi hakkında bilgi vereceğim.
Ali Paşa Pilavı Nereden Geliyor?
Araştırmalarıma göre kesin bir kaynak bulamadım. Ancak çoğu kaynakta isminden de anlaşılacağı üzere Osmanlı’dan kalma bir lezzet olduğu söyleniyor. Hatta içerisinde çam fıstığı, kuş üzümü gibi malzemelerde konuluyormuş. Tabi ki zamanla değişikliğe uğramıştır. Günümüzde ise dilediğiniz tarzda yapmak mümkün. Sonuç olarak lezzet bize ait. Ali Paşa pilavı pirinçle yapılmakta. Ancak dilerseniz bulgurda kullanabilirsiniz. Tabi adı bulgur pilavı olur ancak sağlık açısından daha yararlı olacağını düşünebilirsiniz. Bu nedenle bu tarifi bazen bulgur ile denemek size ayrı bir lezzet kazandıracaktır.
Ali Paşa Pilavı Malzemeleri Değiştirilir mi?
Aslında orjinal tarifini kesin olarak şu şekildedir demek ne kadar doğru olur bilemem. Sonuç olarak günün ağız tadına göre içerisine ekleme yapmak veya çıkarmak mümkün. Dikkat edilmesi gereken nokta pilavlık pirinç kullanmak ve yağsız kıyma kullanmaktır. Özellikle Antep fıstığı veya dolmalık fıstık kullanacaksanız yağ oranını iyi ayarlamanız gereklidir. Tabi ki ilk yapışınız için dilediğiniz lezzeti tutturmanız zor olabilir. Bu konudaki önerim ise sırası ile deneyerek hangi malzemenin nasıl lezzet verdiğini çözmektir. Bu sayede dilediğiniz lezzeti bir kaç pişirim sonrası yakalamak mümkün olabilir.
Ali Paşa Pilavı Bütçeye Uygun mu?
Malzemeler arasında en çok tutan ise malumunuz kıymadır. Kişi sayınıza göre ortalama olarak yarım kilo kıyma kullanmanız gereklidir. Bu durumda ise kabaca fiyat çıkarmak mümkündür. Yarım kilo kıymaya yaklaşık olarak 15 TL vermeniz gerekebilir. Dilerseniz hazır kasap köfte alabilirsiniz. Bunlar şekil olarak pilava uygun olmasa bile eliniz ile halka yapabilirsiniz. Böylece biraz daha ucuza gelebilir. Dilerseniz şimdi tarifimize geçelim. Bu tarifimi beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz. Hatta Instagram, Google Plus ve Facebook sayfalarından bizi takip edebilirsiniz.
- Kişi Sayısı:
4 kişilik - Hazırlama Süresi:
40 dakika - Pişirme Süresi:
25-30 dakika
Malzemeler
Köfte Kısmı İçin Malzemeler
- 250 gram kadar yağsız kıyma,
- küçük bir beyaz soğan,
- 3-4 diş sarımsak,
- tuz, karabiber.
Pilav Kısmı İçin Malzemeler
- isteğe göre çay bardağı Antep fıstığı, çam fıstığı,
- isteğe göre kuş üzümü, tuz ve karabiber,
- yaklaşık 2 su bardağı pilavlık pirinç,
- yaklaşık iki yemek kaşığı tereyağı,
- bir bardak normal içme suyu,
- iki su bardağı kadar et suyu.
Yapılışı
Öncelikle malzemelerimizi hazırlayalım. Daha sonra köfteleri hazır aldıysanız yuvarlak şekil verin. Tavada kızartın. Eğer hazır değil ise soğanı ve sarımsağı güzelce soyup rendeleyin. Baharatlar ile birlikte kıymaya ekleyin ve karıştırın. Sonra köfte yapın ve kızartın. Kızarmış köfteler kenarda beklesin.
Pilav kısmına gelirsek fıstık kullanacaksanız tencereye tereyağını koyun ve fıstıkları ekleyin. Güzelce kavrulmasını sağlayın. Devamında ise güzelce yıkadığınız pirinçleri ekleyin. Biraz kavurun. Sonrasında ise et suyunu, normal suyu, köfteleri ve varsa diğer malzemeleri ekleyin ve karıştırın. bu şekilde suyu bitene kadar pişirin. Sıcak şekilde servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.