Bahar Güveci Tarifi I Pratik Güveçte Ana Yemek Tarifleri

Bahar Güveci

Tarif Puanı
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
  • 28 oy verildi.
  • puanı: 5,00
  • Loading...
    FavoriteLoadingDeftere Ekle

    kişinin defterinde

    Bahar Güveci
    21 Ağustos 2019 10605 defa okundu 0 yorum

    Güveçte pişen yemeklere bayılıyorum. Özellikle güveç dememin sebebi ise yemeğe ayrı bir lezzet katmasıdır. Eskiden yani çocukluğumda kuzine üzerine pişen bahar güveci yemeği hala gözümün önünde. Eskiden yemeklerin tadı ve insanların muhabbeti de farklıydı. Daha az şeye sahip olunmasına rağmen mutluluk vardı. Günümüzde ise bu oldu ters dönmüş gibi. Her istenileni alabiliyorsunuz ancak mutluluk çok az. Herkes bir koşuşturma peşinde. Bir nevi tüketim çarkında sıkışmış gidiyoruz. Bazen sıkılınca eski lezzetleri arıyoruz. Sanırım benim için böyle bir gün gibi. Bu nedenle size eski hatırladığım bir lezzet olan bahar güvecinin tarifi hakkında bilgi vermek istedim. Eminim tadını seveceksiniz. Bazı yemek tarifleri için püf noktalarını da paylaşmaya çalıştım. Dilerseniz tarif öncesi bu şekilde bir bilgilendirme yapalım.

    Bahar Güveci Nedir?

    Bahar güveci temel olarak kuzu eti baz alınıp yapılan muhteşem bir güveç yemeğidir. Geçmişten günümüze bir çok değişik isim ile karşılaştığınız bir lezzettir. Ayrıca içeriğinde bulunan sebzelerin verdiği tat ve pişirilen toprak kabın yani güvecin sağladığı lezzet ile oldukça besleyici özelliğe sahiptir. Protein açısından oldukça zengin olan bir yemektir. Yapımı ise oldukça kolaydır. Bahar güveci içeriği sabit olan bir yemek değildir. Dilediğiniz gibi her mevsimde içeriğini değiştirip yapabilirsiniz. Ben o şekilde tarif üzerinde oynama yapıyorum. Özellikle mevsiminde sebze ve meyve tüketmeye dikkat eden biriyseniz bu alternatif seçim sizin işinize yarayacaktır. Her ne kadar orjinali kuzu eti ile yapılsa da diğer et çeşitleri ile deneyebilirsiniz. Tabi ki aynı tadı vermez ancak farklı bir lezzet elde etmiş olursunuz.

    Bahar Güveci Çeşitleri
    Bahar Güveci Çeşitleri

    Bahar Güvecinin Püf Noktaları

    Her lezzetli yemeğin bir püf noktası vardır değil mi? Aynen bunun gibi bahar güveci tarifi içinde uygulayabileceğiniz en azından benim uyguladığım bir kaç püf noktası mevcut. Nedir bunlar dersek sırayla bir göz atalım.

    Eti Hazırlama: Kuzu eti seçmeniz lezzeti için tabi ki önemlidir. Ancak dilerseniz diğer et çeşitlerini kullanabileceğinizi söylemiştim. Bununla beraber eti yemeğinize koymadan önce marine etmek iyi olur. Bunun için manda sütü kullanabilirsiniz. Elbette manda sütü olması şart değil. Normal sütte kullanabilirsiniz. Yapacağınız ise oldukça basit. Yemeğe başlamadan önce eti sütün içinde yaklaşık 5 dakika kadar bekletmenizdir. Bununla beraber etinizin kemiksiz ve az yağlı olması da doğru bir seçim olacaktır.

    Sebze Seçimi: Size tavsiyem sebzeleri mevsimine göre seçmenizdir. Elbette tarifteki sebzeleri kullanmanız iyi olacaktır. Ancak mevsiminde değilseniz diğer sebzeleri daha doğrusu ağız tadınıza uyacağını düşündüğünüz sebzeleri seçin derim.

    Bu tarifimi beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz. Hatta Instagram, Twitter ve Facebook sayfalarından bizi takip edebilirsiniz.

    • Kişi Sayısı:
      4 kişilik
    • Hazırlama Süresi:
      60 dakika
    • Pişirme Süresi:
      40 dakika

    Malzemeler

    • yeteri kadar tuz, kekik, nane, karabiber,
    • isteğe göre kabak, patlıcan koyulabilir,
    • 2’şer tane havuç ve kırmızı biber,
    • isteğe göre bir su bardağı bezelye,
    • iki yemek kaşığı kadar tereyağı,
    • bir kase kadar arpacık soğanı,
    • 4-5 tane sivri biber, 3 patates,
    • 10 tane kadar minik domates,
    • yarım kilo kadar kuzu eti,
    • 8-10 diş kadar sarımsak,
    • bir bardak kadar sıcak su,

    Yapılışı

    Öncelikle malzemelerimizin hepsini hemen alabileceğimiz bir yere hazırlayalım. Soyulması gerekenleri soyun ve yıkanması gerekenleri yıkayın. Öncelikle soğanları,havuçları, patatesi ve kırmızı biberi doğrayın. Uygun bir tencerede tereyağını eritin ve üzerine patatesleri, soğanları ve eti ekleyin. Ocağı en yüksek dereceye alın ve etiniz yumuşayana kadar pişirin. Tenceremiz de pişme işlemi olduysa hemen güveç kaplara aktarın. Üzerine domatesleri, kırmızı ve sivri biberleri, sarımsakları, bezelyeyi ve baharatlarını ekleyin. İsteğe göre diğer sebzeleri de bu aşamada ekleyin. Tabi ki birazda tuz ekleyin. Güveçlerin üzerini pişme kağıdı, onun üzerine de alüminyum folyo ile örtün. Bu şekilde yaklaşık 180 derecelik fırında en fazla 40 derece kadar pişirin. Az pişmiş olsun derseniz 35 dakika yeterlidir. Afiyet olsun. Tarifimi beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz.

    Yorumlar

    İsim ve mail adresinizi yazın. E-Posta adresiniz gizli kalacaktır.

    Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.