Balığın Taze Olduğu Nasıl Anlaşılır -/- Bayat Balık Nasıl Anlaşılır

Balığın Taze Olduğu Nasıl Anlaşılır

Tarif Puanı
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
  • (Oylama yapılmadı)
  • Loading...
    FavoriteLoadingDeftere Ekle

    kişinin defterinde

    Balığın Taze Olduğu Nasıl Anlaşılır
    26 Mayıs 2017 2090 defa okundu 0 yorum

    Balıkçılar da çeşit çeşit ürünleri görüyoruz ve belkide sözlere güvenip satın alıyoruz. Acaba gerçekten aldığımız balıklar taze oluyormu. Bunu anlayabilir miyiz? Bu yazım “balığın taze olduğu nasıl anlaşılır” konusu üzerine olacak.

    Madde Madde Balığın Taze Olduğunu Nasıl Anlarız

    Balığın taze olduğunu anlamanın yolu, fiziksel özelliklerine bakmaktır. Şimdi nerelerine bakabiliriz maddeler halinde sıralayalım.
    Solungaçlar: Taze balığın solungaçları diri görünmektedir. Gergin ve canlı görüllür. Balık bayat olduğu zaman solungaçlar kalkıp görülür ancak gevşek olmaktadır. Bu nedenle gergin ve canlı görünüme sahip balıkları tercih etmelisiniz.

    Gözler: Balık taze ise gözleri canlı bir balık gibi net olacaktır. Eğer bayat ise gözler dumanlı veya lekeli gibi görülecektir. Bu nedenle aynı canlı balık gibi gözlere sahip olanları tercih etmelisiniz.



    Etli Yerleri: Pek bilinmeyen bu yöntem ile balığın taze olduğunu anlamak mümkün. Eğer balık taze ise eti sert olur ve üzerine bastırıdığında iz bırakmaz. Ancak bayat bir balık ise eti sert olmaz ve üzerine bastırdığınız zaman iz çıkarır. Aynı zamanda balığı başından dik şekilde tuttuğunuzda eğilme göstermez. Bu tazeliğini gösterir. Eğer sağa sola dönüyorsa o balık taze değildir.

    Pullar: Eğer seçeneğiniz pullu bir balıktan yana ise taze olduğunu anlamanın yolu var. Eğer pullar balıktan hemen çıkıyorsa o balıktan uzak durun. Nedeni pullu bir balık taze olduğunda pulları zor şekilde çıkar. Yani ne kadar zor çıkarsa o kadar teze demektir.

    Kuyruk Kısmı: Genel olarak söylemek gerekirse bir balığın tazeliğini kuyruğundan anlamak mümkün. Eğer balığın kuyruğunu koparmak istediğinizde hemen kopuyor ise o balığı almalyın. Taze balığın kuyruğu zor kopar ve hatta bazı balıkların kuyrunu tazeyken koparmak aşırı güç ister.

    Ayrıca taze balık diri ve derisi parlak şekilde görülür. Solungaçları yukarıda anlattığım gibi olmakla beraber kırmızı ve canlı görülür. Yani her şeşkilde canlı bir balık hissi vermelidir.

    Bu kısma kadar sizlere genel olarak balık türlerinin tazeliğinin nasıl anlaşılabileceğini anlattım. Birde işinize yarayacağını düşündüğüm balık temizleme ile ilgili püf noktaları paylaşalım.


    Balık Nasıl Temizlenir Püf Noktaları

    Balık genel olarak hemen tüketilen bir gıda olsa da bazen temizleyip buzdolabına koyduğumuz zamanlar olabilir. Bunun için balığın iyi temizlenip yıkanması gereklidir. Balığın en önemli ve dikkat edilmesi gereken yeri öd kesesidir. Patlamamasına oldukça dikkat edin. Genellikle balıkçıya temizletmeniz daha uygun olur. Eğer olur da öd kesesini patlatırsanız kesinlikle o balığı tüketmeyin hatta hayvanlara bile vermeyin. Bir diğer önemli husus ise buzdolabına koyacaksanız kesinlikle iç organlarını alın ve güzelce temiz şekilde buzluk kısmına koyun. Buzdolabından hemen çıkarır çıkarmaz tavaya atıp çözülmesini beklemeden pişirin.

    Küçük balıklarda hamsi, istavrit gibi. baş kısmını atabilirsiniz. Büyük balıklarda baş kısmında oldukça fazla şekilde et bulunmakta. Başıyla pişirip, etleri alıp sonrasında baş kısmını atabilirsiniz. Herkes baş kısımla yiyemez.

    Tariflerinizi veya Yazılarınızı Sitemizde Paylaşarak Kazanç Sağlayın

    Yorumlar

    İsim ve mail adresinizi yazın. E-Posta adresiniz gizli kalacaktır.

    Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.