Beyaz Lahana Turşusu Tarifi -/- Lahana Turşusu Nasıl Yapılır?

Beyaz Lahana Turşusu Tarifi

Tarif Puanı
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
  • (Oylama yapılmadı)
  • Loading...
    FavoriteLoadingDeftere Ekle

    kişinin defterinde

    Beyaz Lahana Turşusu Tarifi
    30 Ağustos 2015 1430 defa okundu 0 yorum

    Turşular geçmişten günümüze sofralarımızın süsüdür. Özellikle kışın fasulye ve pilav yanında olmazsa olmazdır. Eskiden turşucu dükkanları vardı. Şimdilerde ise oldukça az sayıda kaldı. Hatta eski Türk filmlerinde Adile Naşit ve Münir Özkul ile oynadığı filmde eski turşucu dükkanını görebilirsiniz. Bu yazımda sizlere beyaz lahana turşusu tarifi hakkında bilgi vereceğim. Öncelikle biraz lahana hakkında giriş yapalım.

    Lahana Nedir?

    Lahana turunçgiller sınıfında yer alan ve bir çok yemek tarifinde kullanılan sebzedir. Özellikle içerisindeki besleyici vitaminleri sağlık açısından oldukça faydalıdır. Bununla beraber kanser oluşumunu önlemesi ve kilo kontrolünde kullanılması gibi pek çok özelliğe sahiptir. Lahanada içerik olarak bolca demir, magnezyum, kalsiyum mineralleri bulunmakta. Bununla beraber vitamin bakımından baktığımız zaman ise karşımıza C, B, E vitaminleri çıkıyor. Özellikle idrar söktürücü olması, bağışıklık sistemini olumlu yönde desteklemesi sebebi ile diyet programlarında sıklıkla kullanılmaktadır. Özellikle gelişim çağındaki çocuklarımızın, sporla ilgilenenlerin yemesi önemli diye düşünüyorum.

    Ortalama olarak 25 cm kadar büyüklüğe ulaşan lahana değişik bölgelerde farklı isimlerde anılabiliyor. Mesela kırmızı lahanaya Samsun’da kelem diyorlar. Ancak tabi kırmızı lahana dediğinizde de anlayanlar çıkıyor. Ancak lahanayı gördüğünüzde “kelem bu mu?” diye şaşırabilirsiniz.

    Beyaz Lahana Turşusu Hazır Alınmalı mı?

    Özellikle büyük şehirlerde hormonlu ürünlerin artması ve satışa sunulması sebzelerden biraz çekinmemize neden olmakta. Ancak hazır ürünlerde de tehlike az değil. Turşu için genellikle memleketi diğer şehirlerden olanlar şanslı. Benim gibi yerli İstanbul’lu iseniz pek bir avantajınız yok diyebilirim. Farklı memlekettekiler genellikle akrabalarına yada annelerine istediklerini yaptırabiliyorlar. Sonrasında tatilde gittiklerinde o yapılanları da toplayıp İstanbul’a geri geliyorlar. Bu tarz yapılan turşunun tadına denilecek yok yani.

    Peki hazır beyaz lahana turşusu alsak ne olur? Belirli markalar dışında içerisinde zararlı katkı içerdiği söylenemez. Ancak ne tür sebzeler kullanıldığı, nasıl temizlendiği gibi konuları düşünüyorsanız “uzak durun, size göre değiller…” diyebilirim. Böyle bir takıntınız yoksa bilindik markları tercih ederek alabilirsiniz. Ancak şunu belirteyim ki sofraya sunmadan önce kesinlikle bol su ile yıkamalısınız. Aksi durumda nedendir bilmem boğazınızı yakan farklı bir tat vermekte. Bu tadı ev yapımında bulamazsınız. Ancak hazır turşuda sanırım kullandıkları malzemelerden kaynaklı bu tarz bir tat olmakta. Sonuç olarak sağlık ve lezzet açısından evde yapılan ürünler gibisi yok diyebilirim.

    Tarifim hoşunuza gittiyse paylaşmaktan çekinmeyin. Ayrıca günlük tariflerin paylaşımını Instagram, Facebook, Twitter gibi hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Bununla beraber arasıra videolu tarifler yayınladığım YouTube kanalıma abone olmayı ihmal etmeyin.

    Sizde Tariflerinizi Paylaşın

    • Kişi Sayısı:
      4-5 kişilik
    • Hazırlama Süresi:
      30 dakika
    • Pişirme Süresi:
      - dakika

    Malzemeler

    • 1 adet orta büyüklükte lahana
    • yarım bardak sıvı yağ,
    • 10 diş sarımsak,
    • yeterince tuz,
    • 1 kg sirke.

    Yapılışı

    Turşu için küçük, sıkı kelle yapan beyaz lahana kullanalım. Lahananın dış yapraklarını temizleyerek, dip tarafını oyup koçanını çıkaralım. Dörde bölüp, bıçakla irice kıyalım. büyükçe bir tepsiye kıydığımız lahanaları boşaltıp, bol tuz ile ovalım. Tuzlayıp iyice ovduğumuz lahanalarımızı tepsinin ortasına toplayalım. Üzerine bir tahta yerleştirip, onun da üzerine herhangi bir ağırlık koyup 6-7 saat bekletelim. Sarımsaklarımızı ayıklayıp, havanda tuz ile dövelim. sirkeyle dövülmüş sarımsağımızı karıştırıp turşu yapacağınız zamana kadar bekletelim. Lahanaların bekletme süresi bittiğinde silkeleyip turşu kabına veya cam kavanoza iyice bastırarak yerleştirelim. Hazırladığınız tuzlu sirkeyi üzerine döküp, lahanaların üstünü kapatacak kadar kaynatılıp soğutulmuş suyumuzu ilave edelim. En üste de küf oluşmaması için yarım bardak sıvı yağ ekleyelim. Arzuya göre sirke, kırmızı pul biber ve limon dilimleri de koyabilirsiniz.

    Yorumlar

    İsim ve mail adresinizi yazın. E-Posta adresiniz gizli kalacaktır.

    Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.