Beyran Çorbası Tarifi I Bir Saatte Beyran Çorbası Yapımı

Beyran Çorbası Tarifi

Tarif Puanı
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
  • 2.211 oy verildi.
  • puanı: 4,78
  • Loading...
    FavoriteLoadingDeftere Ekle

    kişinin defterinde

    7 Ekim 2022 24375 defa okundu 0 yorum

    Beyran çorbası tarifi Gaziantep’li herkesin bildiği bir lezzettir. Güneydoğu bölgesinde sevilmeyen lezzet yoktur. Gezi zamanlarımda veya iş ziyaretlerinde mutlaka yöresel lezzetleri denerim. Antep yöresi tatlısıyla isim yapmış olabilir ama yemekleri de en az tatlıları kadar güzel. Oldukça iştah açıcı ve bol enerjili bir yemektir. Beyran çorbası günlük enerji ihtiyacını ve vücudun savunma mekanizması güçlendiren bir lezzettir. Tuhaf gelebilir ancak kahvaltı saatinde de bu eşsiz lezzetle karşılaşabilirsiniz. Genel olarak zaten doğu bölgelerinde kahvaltıda çorba tarzı lezzetler normaldir.

    Kış mevsiminde hastalıklar artış gösterir. Bu dönemlerde de yemek kısmına dikkat ederim. Yöresel lezzetlere yönelir ve birazda vücut direncimi arttıran gıdaları seçerim. Beyram yemeğini bu açıdan ele alırsak muhteşem bir besin diyebilirim. Hem direnç sağlaması hem enerji vermesi hem de lezzeti bakımından mutlaka denenmelidir. Yolunuz bir zaman olur da Gaziantep’e düşerse ilk işiniz bu lezzeti denemek olsun.

    Büyük şehir hayatından sıkıldığınız anlarda da bu lezzeti denemek isterseniz hemen Yemek Sepeti‘ne tıklayın siparişinizi verin.

    Beyran Çorbası Tarifi Nereden Geliyor?

    Kültürümüze ait birçok yemek köken bakımından tahmin edilebiliyor. Bazı ülkelerin lezzetleri birbirine karışmış olsa bile isimleri ile ayırmak mümkün. Beyran için “şu zamanda ortaya felanca kişi çıkarmıştır..” demek oldukça zor. Kayıtlara göre 1985 yılında ilk beyran dükkanı Antep çarşısında açılmış. Buna göre öncesinde de bu lezzet biliniyormuş. Ticari bakımdan ise ilk Gaziantep girişimlere başlamış. Sonuç olarak Türk Patent Esntitüsü tarafından tescillenmiştir. Coğrafi işaretli ürünler listesinde de görülmektedir.

    Beyran üretimi konusunda en bilindik ortaya çıkış hikayesi ise1800’lü yılların sonlarına doğru ortaya çıkmış olmasıdır. Günümüzde ise nereden çıktığından çok lezzetine bakılmaktadır. Orjinal beyran çorbası tarifi yapımı aslında çok zahmetlidir. Sadece kullanılacak etin elde edilmesi on bir veya on iki saat sürmektedir. Bu nedenle evde ne kadar yaparsak yapalım yerindeki lezzeti bize veremez. Bir tatmin niteliğinde lezzete yakın sonuçlar elde edebiliriz.

    Beyran Yapımı Ne Kadar Zor Olabilir?

    Eski lezzetleri teknoloji sayesinde yakalarız demek yalan olur. İşin püf noktası zaten o ateşin odununda, o etin yetişmesinde ve daha birçok doğal etkende değil mi? Durum böyle olunca benim gözümde orijinal lezzeti yakalamak şehir yaşamında oldukça zordur. Bununla beraber benzer lezzetleri elde etmek çok kolaydır.

    Lezzeti yakalamak adına malzemeleri Gaziantep gıda ürünleri satan yerlerden temin edebilirsiniz. Ek olarak etin cinsi önemlidir. Kuzu etinden yapılması önemlidir. Kasabınıza “beyran çorbasının yapılışında kullanacağım…” derseniz size ona göre yardımcı olacaktır.

    Kaynak: www.kulturportali.gov.tr/turkiye/gaziantep/neyenir/beyran

    Tarifimi beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz. Ek olarak en güncel tariflerim için Instagram, Facebook ve Twitter sayfamdan takip edebilirsiniz.

    • Kişi Sayısı:
      4-5 kişilik
    • Hazırlama Süresi:
      60 dakika
    • Pişirme Süresi:
      30 dakika

    Malzemeler

    • yarım su bardağından biraz fazla pirinç,
    • birer yemek kaşığı pul biber, karabiber,
    • üç veya dört diş sarımsak ve biraz tuz,
    • bir kilo kadar kuzu gerdanı eti,
    • yaklaşık iki litre içme suyu,
    • iki yemek kaşığı tereyağı.

    Yapılışı

    Öncelikle her tarifimizde olduğu gibi malzemeleri görünür bir yere dizin. Doğranacak veya yıkanacak malzemeleri hazırlayın.

    1. Etimizi hazırladıktan sonra düdüklü tencere içine alalım. Üzerine suyu ve sarımsakları ekleyelim. Et yumuşak olana kadar pişirelim.
    2. Bir başka tenceremizi hazırlayalım. Tencereye pirinçleri yıkayıp koyalım ve haşlanmaya bırakalım. Piştikten sonra soğuk sudan geçirip beklemesi için uygun bir yere bırakalım.
    3. Pişen gerdanın suyunu süzelim ve bir kenara alalım,
    4. Pişirdiğimiz eti iyice parçalayalım,
    5. Uygun bir tencereyi alalım ve tereyağını içine atalım,
    6. Devamında pul biberi ve karabiberi ekleyelim,
    7. Üstüne parçalanmış eti ekleyelim ve biraz karıştıralım,
    8. Haşlanmış pirinci de ekleyip karıştıralım,
    9. Baş kısımda ayırdığımız haşlama suyunu da üzerine ekleyelim,
    10. Son aşamada isteğe göre tuzunu ekleyin,
    11. Bir veya iki taşım kaynatıp ocağı kapatın.

    Not: Dilerseniz tereyağı yerine iç yağı veya tere yağı ile sıvı yağ şeklinde kullanabilirsiniz. Koyun iç yağı orijinal tarifinde kullanılmaktadır.

    Yorumlar

    İsim ve mail adresinizi yazın. E-Posta adresiniz gizli kalacaktır.

    Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.