Yöresel lezzetleri keşf etmeyi severim. Özellikle ülkemiz açısından tüm lezzetleri bilmek ve hatta tadına bakmak hoşuma gidiyor. Bu yazımda da bu tarz bir gezimde tatma fırsatı bulduğum boz bulamaç yemeği tarifi hakkında bilgi vereceğim. Toros bölgesinde bulunduysanız adını duymuş olma ihtimaliniz yüksek. Özellikle bu yörenin eti, suyu yani kullandığınız malzemeler yerel olursa işte o zaman gerçek ve doğal lezzeti yakalamış oluyorsunuz. Tarsus tarafına yolunuz düşerse size önerim bir yayla köyüne gitmeniz ve eşsiz lezzetin tadına bakmanızdır.
Bu arada belirtmek isterim ki bulamaç yemeği tarifi için mobil cihazla gece karanlıkta çektiğim görsel kötü çıktı. Üzerinde biraz oynama ile bu hale geldi. Zaten kötü çıkıyor diye bir tane çektim. Belirtmek istedim.
Bulamaç Yemeği Tarifi Zor mu?
Aslında bulamaç yemeği tarifi değilde beklemesi zor. Biz pişmesi için bir gece bekledik mesela. Eğer sizde bu tadı merak ediyorsanız ve zaman kaybetmek istemezseniz kesinlikle gitmeden önce haber vermelisiniz. Aksi durumda pişmesi bir geceyi buluyor. Aslında gündüzde pişebilir ancak akşam yemeğinden ziyade burada kahvaltıda tüketiyorlar. Özellikle kış aylarında eskiden bulamaç yemeği tarifi çok kullanılıyormuş. Tabi şimdi teknoloji ve imkanlar gelişti. Genç kısım yaylaya bile çıkmak istemiyor artık. Durum böyle olunca da bu lezzetler önemli bir hal almaya başladı.
Bulamaç yemeği tarifi evimizde olmaz mı diyebilirsiniz. Bu sorunuza cevabım ise kesinlikle olmaz. Neden derseniz aslında olur da ancak o yaptığınız Toros yayla köylerinde yapılan kadar lezzetli ve doğal olmaz. Evinizde ocakta yapacaksanız hadi diyelim bahçeniz var ve közde kullanabilirsiniz… Bu durumda ise malzemelerle ilgili sorun olacaktır. Kısaca yerinde yemek ve oranın havasını almak tarif edilmez bir his.
Bulamaç Yemeği Tarifi Malzemelerinin Özelliği Nedir?
Bu tarifin özelliği anlaşılacağı gibi o yörenin yani Tarsus yayla köylerinin havasını, suyunu içermesidir. Öncelikle kullanacağımız et yani yöresel dilde dövmeç dedikleri aslında kurutulmuş bir ettir. Bu et için koyun ve keçi kullanıyorlarmış. Özel olarak hazırladıkları bu etleri o doğal ortamda yani Tarsus’un yaylalarında, dağlık kesimlerinde tuzlayıp ağaç üzerinde kurutuyorlarmış. Genelde aynı yolla kemikleri de kuruttuklarını söylüyorlar.
Kışın özellikle sabah tüketmeyi tercih ettiklerini sanırım yukarıda belirtmiştim. İçeriğindeki besleyici besin değeri yöre insanı için nemli tabi ki. Bu nedenle sabah enerji almak adına bu tarz bir yemek tercih etmeleri aslında bana çok normal geldi.
Sizler için edindiğim bulamaç yemeği tarifi aşağıdaki gibidir. Umarım sizde bu eşsiz lezzetin tadına bakma fırsatı bulabilirsiniz. Belkide malzemelerini ayarlayıp evinizde bile yapabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
Ayrıca bu tarifimizi beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz. Hatta Instagram, Google Plus ve Facebook sayfalarından bizi takip edebilirsiniz.
- Kişi Sayısı:
4 kişilik - Hazırlama Süresi:
- dakika - Pişirme Süresi:
- dakika
Malzemeler
- bir yemek kaşığı kadar pul biber,
- yaklaşık bir kilo kurtulmuş et,
- bir su bardağı kadar un,
- bir tatlı kaşığı karabiber.
Not: Malzemelerin o yöreye ait olması lezzetini arttıracaktır.
Yapılışı
İlk olarak malzemeleri hazırlıyorlar. Etler zaten önceden karışık şekilde kesilmiş oluyor. Bu kuru etleri güzelce yıkayıp hem yumuşasın hemde fazla tuzu gitsin diye yaklaşık 3-4 saat su içinde bekletiyorlar. Yumuşayan etleri uygun bir kaba koyuyorlar. Üzerine biraz dağ suyu ekleyip unu, karabiberini ve pul biberini ekleyip iyice karıştırıyorlar.
Tabi ki bu yemeği sabah yedikleri için bu işlemleri akşam vaktinde yapıyorlar. Sonrasında bir ateş yakıp köz olmasını sağlıyorlar. Kor olmuş külün üzerine tencereyi koyuyorlar. Tencerenin üzerini ise örtüyorlar.
Bu örtüye telisle diyorlar. Ne özelliği var diye sorduğumda ise özelliği bitkisel olmasıymış. Yani bitkisel kaynaklı ipliklerle örülmüş çuvala benzeyen bir bez.
Bu şekilde bu tencere sabaha kadar duruyor. Yani yaklaşık 10 saat kadar pişmeye bırakılıyor. Sabahın erken saatlerinde mesela sabah namazı vakitlerinde tencereyi açıyorlar. Sonrasında tahta kaşık yardımıyla karıştırıp ikram ediyorlar.
Dikkatinizi çektiyse bulamaç yemeği tarifi içinde hiç yağ yok. Bunu merek ediyordum. Meğerse dileyen yemeden önce tabağına yağ koyuyormuş. Buda dip not olsun. Afiyet olsun.