Çay Nasıl Demlenir? I Evde Çay Yapımı ve Püf Noktaları

Çay Nasıl Demlenir?

Tarif Puanı
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
  • 9.687 oy verildi.
  • puanı: 4,58
  • Loading...
    FavoriteLoadingDeftere Ekle

    kişinin defterinde

    Çay Nasıl Demlenir?
    2 Haziran 2021 149679 defa okundu 0 yorum

    Çay nasıl demlenir? diye sorulur mu diyebilirsiniz. Gerçek lezzeti yakalamak için bu sorunun cevabını bilmek gerekir. Bir sahilde oturduğunuzda seyyar bir çaycı yanınızdan geçerken “tavşan kanı çay” diye bağırmıştır. Biz de bu çayın yapımını merak ettik. Karadeniz tarafına yolunuz düştüyse o yeşil tarlaları görmüşsünüzdür. Gözümüze güzel gelse de bardağa girene kadar çeşitli zor yollardan geçiliyor. Belki bu nedenle o bölgenin insanları çayı fazla tüketmeye kıyamıyor. Yazımda sizlere doğru ve lezzetli çayın nasıl demlenmesi gerektiği konusunda bilgi vereceğim.

    Misafirlerinize yada sevdikleriniz ile otururken bir çay sohbeti yapmak isteyebilirsiniz. Bu güzel sohbet için çayı nasıl demleriz bakalım. Ayrıca içecek tarifleri kısmında farklı tatlara ulaşabilirsiniz.

    Lezzetli Çay Nasıl Demlenir?

    Çayın temeli olan suyun tazeliği oldukça önemlidir. Çay demlemek için kullanacağınız suyun taze ve soğuk olduğuna dikkat edin.

    Demlik kesinlikle soğuk olmamalı, alt kısımdaki suyu kaynatırken üstünde bırakın bu sayede demlik ısınacaktır.

    Beğendiğiniz çayları harman halinde kullanabilirsiniz. Ancak her çay harman olmaz bunu da bilin. Lezzet vermesi açısından tomurcuk veya defne yaprağı ekleyebilirsiniz. Tabi ki abartmamakta yarar var.

    Çay eklemede kullandığını ölçü kişi sayısına uygun olmalıdır. Fazla çay iyi bir tat vermeyecektir.

    Sütlü veya limonlu çay içmeyi seviyorsanız öncelikle sütü veya limonu çay fincanınıza koyun. Daha sonrasında çayınızı ekleyin.




    Çay hava aldığı zaman iyi olmaz. Bu nedenle hava almayacak şekilde saklanmalıdır.

    Nefis bir çay demlemek için porselen çaydanlık tercih edebilirsiniz. Hatta açık alanda olacaksanız bakır semaverde size keyif ve lezzet verecektir.

    Çayın lezzetini ortaya çıkarmak için kireç içermeyen hazır suları kullanmalısınız.

    Demliğe ve bardaklara çay koymadan önce mutlaka sıcak su ile çalkalayın.

    İlk defa çay demleyecekseniz ve çay demleme ölçüleri hakkında bilginiz yoksa her fincan için bir çay kaşığı çay koyarak başlayabilirsiniz.

    Demliğe koyacağınız suyu asla su ısıtıcıda ısıtmayın. Ateş üzerinde ve üstünde demlik şeklinde kaynatın alttaki suyu koyun.

    Demli çayın sırrı çaydanlığı ocak üstünde kaynatmamaktır. Dem kısmı kaynatılırsa ortaya çay olmayan bir şey çıkar. Tadı acı ve içilmesi zor bir aroma bırakır. Aksi durumda çaydan istediğiniz lezzeti alamazsınız.

    Çay demleme süresi ortalama on beş dakikadır. Bu süre sonunda da kırk veya kırk beş dakika içince çayın tamamı tüketilmelidir. Bu süreden sonra çay bayatlamış demek yanlış olmaz. Eğer bekleme süresi uzarsa çay lezzetini kaybeder.

    Çay Nasıl Saklanır?

    Çayın acı olmaması için saklama koşulları önemlidir. Çayı saklamak için çeşitli yöntemler vardır. Bu yöntemlerden biri vakumlama şeklinde paketlemedir. Vakumlu çayı iki boyunca saklamak mümkündür. Bu yöntemi öğrendikten sonra taze çaya marketlerden ulaşamayacağınızı öğrendiniz sanırım. Çünkü çayların ne zaman toplanıp ne zaman raflara geldiği kesin olarak bilinmez. Sadece ambalaj üzerinde yazdığı kadar biliriz. Zaten rafa ulaşması bir kaç ay sürdüğü için tazeliği gider. En bilinen örneği haziran ayında piyasada bulunan çay en az üç aylıktır.

    Çay saklanırken yanında başka kokulu madde olmamalı. Olması durumunda çayın aromasına etki eder. Aynı saklama koşulları genel olarak bütün çay çeşitleri içinde geçerli olduğunu söyleyebilirim. Özellikle ülkemizde çokça tüketilen yeşil çayda aynı koşullarda saklanmalıdır.

    Yazımı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınız üzerinden paylaşabilirsiniz. En güncel içerikler ve daha fazlası için Instagram, Facebook ve Twitter hesabımdan takip edebilirsiniz.

    Yorumlar

    İsim ve mail adresinizi yazın. E-Posta adresiniz gizli kalacaktır.

    Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.