Değişik kültürlere ait lezzetleri tatmak sizinde ilginizi çekebilir. Özellikle kendi damak tadınıza yakınsa başkalarına bile önerirsiniz. Bu yazımda buna benzer yerinde tadına bakabildiğim bir tarifi sizlerle paylaşacağım. Balkan lezzetlerinden olan elbasan tava tarifi hakkında size bilgi vereceğim. Balkanlar biliyorsunuz özellikle hamur işi ve et yemeklerinde favoridir. Üstelik ağız tadı olarak bize oldukça yakındır. Bu nedenle bu tarifi seveceğinizi umuyorum. Öncesinde biraz elbasan tava tarifi nasıl oluşmuş, nerede çıkmış bu konu hakkında bilgi vermek isterim.
Elbasan Tava Tarifi Nereden Çıkmış?
Balkan lezzetleri denilince aklıma Bosna-Hersek börekleri ve Arnavutluk et yemekleri aklıma gelir. Tatlarına baktıysanız eminim sizde de bu his uyanacaktır. Elbasan, aslında Arnautluk’ta bir şehrin ismi. Elbasan tava ismi de buradan gelmektedir. Bir fırın yemeği olan Elbasan tava neden bu kadar lezzetli diyebilirsiniz. Çünkü işi biliyorlar. Temel olarak dikkat ettikleri et ve içerisinde yer alan sosu dikkatle seçip yapıyorlar. Malzeme açısından aslında bize yabancı olan bir şey yok. Tüm malzemeleri ülkemizde de bulabilirsiniz. Tabi aynı lezzeti bulamazsınız. Oranın hayvanın tadı ve havası oldukça değişik. Bu nedenle yerinde yemenizi tavsiye ederim.
Elbasan Tava Tarifi Zor mu?
Okuma yazma bilen herkes tarifteki yönergeleri takip ederek yapabileceği bir yemektir. Elbasan tava tarifi zaten ülkemizde Arnavut ciğeri tarifinden sonra en çok bilenen tariftir. Bu nedenle tarif bulma konusunda sıkıntı çekmezsiniz. Tek sıkıntınız ise tadı tutturmak olur. Bunun içinde bazı püf noktalara ihtiyacınız olacak ki işte bunu her yerde bulmanız zor. Tabi ki sadece bu yazıda bulabilirsiniz.
Elbasan tava tarifi için en önemli nokta et seçimidir. Orjinali kuzu etinden yapılmakta olan yemeği başka et çeşidi ile yaparsanız tadını alamazsınız. Daha sonrasında ise kullanacağınız yoğurt köy ürünü olmalı. Bunun dışında sizin yaptığınız yoğurtta olabilir. Bir diğer önemli nokta ise sosun yapılışıdır. Kuzu etinin yağsız olması önemlidir. Genelde kemikli kuzu eti kullanılır. Ben kemiksiz yaptım. Kemikli yapılınca kemikten lezzette geçtiği için orjinal tadına yakın bir lezzet almanız mümkün.
Yukarıdaki önerilerime mümkün olduğu kadar dikkat ederseniz o kadar güzel bir tarif ortaya çıkarabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun. Ayrıca bu tarifimizi beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz. Hatta Instagram, Google Plus ve Facebook sayfalarından bizi takip edebilirsiniz.
- Kişi Sayısı:
4 kişilik - Hazırlama Süresi:
120 dakika - Pişirme Süresi:
90 dakika
Malzemeler
- yarım kilodan fazla 700 – 750 gram kuzu eti,
- karabiber, tuz, pul biber vb. baharatlar.
- 3 kaşık margarin ve 3 tane mor soğan,
- 5 büyük su bardağı ile süzme yoğurt,
- 4 veya 5 bardak kadar içme suyu,
- 3 orta boy yumurtanın sarısı,
- yarım bardak kadar un.
Yapılışı
Öncelikle tüm kullanacağınız malzemelerinizi tezgahın üzerinde hazır şekilde hazırlayın. Sonrasında uygun bir tencerenizi alın ve margarini eritin. Margarin eriyince içerisinde etleri güzelce evire çevire kızartın.
Etler kızarırken sizde diğer taraftan soğanları soyun ve irice doğrayın. Doğradığınız soğanı, suyu, tuzu ve karabiberi ekleyip yaklaşık olarak 1,5 saat kadar kısık ateşte pişirin. Arada kontrol etmeyi unutmayın. Ortalama 1 ile 1,5 saat aralığında istediğiniz kıvamı yakalayabilirsiniz.
Etle pişerken sosunu hazırlayalım. Bunun için uygun bir kabı alın. Kabın içine un, yoğurt ve yumurtayı ekleyin iyice karıştırın. İçerine yukarıda pişirdiğimiz etlerin suyundan 2 bardak kadar ilave edelim. Uygun şekilde iyice karıştırın ve kıvam aldığından emin olun. Böylece sos hazır olacaktır.
Yukarıda pişirdiğimiz etleri fırın tepsisine alın. Üzerine de hazırladığımız sosu gezdire gezdire boşaltın. Yaklaşık 180 derecelik fırınımızda 10-15 dakika kadar kontrollü olarak pişirin. Pişme sonrasında sıcak şekilde servis yapabilirsiniz.
Not: Elbasan tava tarifi için kişi sayınızı dikkate alın. Aksi durumda soğuduktan sonra ısıtsanız bile aynı lezzeti alamıyorsunuz. Bu nedenle kişi sayınıza göre yapın ki sıcak şekilde hepsi tüketilsin.