Elmalı Turta Nasıl Yapılır? -/- Elmalı Turta Tarihi Hakkında Bilginiz Var mı?

Elmalı Turta Tarifi

Tarif Puanı
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
  • 2 oy verildi.
  • puanı: 3,50
  • Loading...
    FavoriteLoadingDeftere Ekle

    kişinin defterinde

    Elmalı Turta Tarifi
    12 Kasım 2017 2532 defa okundu 0 yorum

    Ülkemizde oldukça çok sevilen bir lezzettir. Bazen kurabiyesi bazende tepside şekilli olarak karşımıza çıkar. Evet elmalı turta bu. Elma ve tarçının muhteşem karışımının hamurla birleşmiş halidir. Aslında sadece ülkemizde değil dünya çapında sevilen bir lezzettir. Bu nedenle bilmeyen yoktur aslında. Elmalı turtanın en temel üç bileşeni vardır. Eğer bu bileşenleri doğru seviyede bir araya getirirseniz ortaya muhteşem bir elmalı turta çıkarabilirsiniz. Nedir bunlar der gibisiniz sanki… Bu bileşenler hamur, elma ve tarçındır. Hamur ne kalın olmalı ne ince olmalıdır. Aynı şekilde elma rendesinin boyutlarını ayarlamanız önemli. Birde tarçın ayarı var tabi aşırıya kaçmadan bolca koyabilirsiniz. Elmalı turta tarifine geçmeden size bu eşsiz lezzetin nereden çıktığı hakkında bilgi vermek isterim.

    Elmalı Turta Nasıl Ortaya Çıktı?

    İngilizce ismi ile apple pie olan elmalı turtanın dünya çapında bilindiğini söylemiştim. Peki bu lezzetin asıl kaynağı neredir? Bu başlık altında bunun üzerinde duracağım.

    Elmalı Turta Tarihi

    Elmalı Turta Tarihi

    Aslında elmalı turta genellikle tepesine dondurma koyularak servis edilir. Sonuç olarak servis şekilleri değişse bile malzeme aynıdır. Elmalı turta ilk olarak orta çağa ait belgelerde görülmüştür. Hollanda’da orta çağ belgelerinde yaklaşık 1514 yılında bir yemek kitabında görülmüştür. Kitaba göre yani kabul edilen orjinal tarife göre içerisine eklenebilecek baharatlar zencefil, tarçın, kakule, karanfil, pudra şekeri ve Hindistan cevizi olarak sıralanmış. Tabi zamanla sadece elma, tarçın öne çıkmış sanırım. Bu arada dışarıda yediğimiz ve bize evde yaptığımızdan daha lezzetli gelen elmalı turtalar ise sanırım içeriğine koyulan bu malzemelerden dolayı lezzetli gelmektedir. Mesela biz evde yaptığımız zaman kakule koymayız.

    Her ne kadar 1514 yılındaki yemek tarifi kitabında görülmüş olsa da Geoffrey Chaucer zamanına kadar gidiyor. Yani dediğim yıllar 1300’lü yıllardır. Bu nedenle kesin olarak şuradan çıktı demek doğru olmaz. Ancak görünen o ki bir Avrupa tarifi gibi durmakta. Sonuç olarak günümüzde tarihine pek önem verilmese de herkes tarafından sevilen bir lezzet olduğu kesin. Bu kadar giriş bilgisinden sonra bakalım bu eşsiz tat nasıl yapılıyormuş.

    Ayrıca bu tarifimizi beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz. Hatta Instagram, Google Plus ve Facebook sayfalarından bizi takip edebilirsiniz.

    Hemen Sizde Tariflerinizi Paylaşın

    • Kişi Sayısı:
      4 kişilik
    • Hazırlama Süresi:
      30 dakika
    • Pişirme Süresi:
      35 dakika

    Malzemeler

    Elmalı Turta Hamuru İçin Malzemeler

    • birer paket vanilya ve kabartma tozu,
    • yaklaşık 50 gram arası margarin,
    • iki yemek kaşığı pudra şekeri,
    • yarım su bardağı sıvı yağ,
    • yarım su bardağı yoğurt,
    • aldığı kadar,

    Elmalı Turta İçi İçin Malzemeler

    • yarım çay bardağından az çekilmiş ceviz içi,
    • elma sayısınca yemek kaşığı ile toz şeker,
    • yaklaşık 4 orta boy elma,
    • bir tatlı kaşığı tarçın,

    Not: Ölçüler resimdeki gibi orta boy borcam tepsi için verilmiştir. Kişi sayınıza göre doğru orantılı şekilde arttırabilirsiniz.

    Yapılışı

    Öncelikle malzemelerinizi görebileceğiniz bir yere hazırlayın. Daha sonrasında elmaların kabuklarını soyun ve güzelce rendeleyin. Uygun bir tavaya şekerle koyun ve karamelize olana kadar karıştırın. Ocakta bu pişerken bizde hamurumuza el atalım.

    Hamur için pudra şekeri, vanilya ve unu uygun bir kabın içine koyun. Sonra bu karışımın ortasını açıp yumurtayı ve tereyağını koyun. Bu malzemeleri güzelce karıştırın ve hamuru oluşturun. Hamuru yarım saat buzdolabında dinlenmeye bırakın. Bu arada elmalar piştiyse üzerine çekilmiş cevizi ekleyin ve iyice karıştırın.

    Hamuru dinlendirdikten sonra merdane yardımı ile bir parça hamuru açın ve tepsiye döşeyin. Hazırladığınız iç harcını bu hamurun üzerine yayın. Son kata ise çubuk şeklinde hamurları eliniz ile hazırlayıp yerleştirin. Yaklaşık 160 derecelik fırında kontrollü olarak pişirin. Fırından çıkınca üzerine Hindistan cevizi serpip sıcak veya soğuk şekilde servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

    Yorumlar

    İsim ve mail adresinizi yazın. E-Posta adresiniz gizli kalacaktır.

    Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.