Enginarın faydaları saymakla bitmez. Tabi ki genelde çocuklar tarafından da sevilmediği bir gerçek. Bununla beraber portakallı enginar, enginar çorbası ve hatta enginar dolması gibi değişik tarifleri de vardır. Bu yazımda ise sizlere enginarlı risotto tarifi hakkında bilgi vereceğim. Tarifimize geçmeden önce enginar hakkında bilmediklerimiz nelermiş konu üzerine paylaşımda bulunmak istiyorum.
Enginar Hakkında Neler Biliyorsunuz?
Enginar papatyagiller ailesinden çok yıllık bir bitkidir. Enginar esasında bir çiçeğin tomurcuğudur. Enginarın sebze olarak tüketilen kısmı çiçek bölümü ve brakte denen yapraklardan oluşan baş bölümüdür. Enginar çiçek tablası üzerinde tüyler çıkınca hasat edilmeye başlanır ve tüketilmeye hazır hale gelir. Enginar olgunlaştıktan sonra mavi ve mor renkli çiçek verir. Çiçek verdikten sonra sebze olarak yenilemez.Enginar özellikle sağlık açısından çok değerli bir bitkidir. Enginar ilkbaharda çıkan ve çok eski zamanlardan beri şifalı bitkiler arasında yer alan bir bitkidir.
Peki bu enginar nereden gelmiş acaba? Enginarın anavatanı Akdeniz Bölgesidir. Bugün Kuzey Afrika’da ve Akdeniz sahillerinde kenger adı verilen yabani enginara rastlanmaktadır. İspanya’dan göç eden Yahudiler çok sevilen enginarı İstanbul’a getirip yetiştirince enginar Osmanlı mutfağında da yer bulmuştur.
Hangi iklimlerde yetişir derseniz, Enginar bir ılıman iklim bitkisidir. Kışları ılık geçen bölgelerde yetişir. Soğuk havayı pek sevmez, sıcaklık 5-6 derecenin altına düştüğünde toprak üstündeki kısımları bazen kısmen, bazen de tamamen donar. Sıcak ve kuru hava koşullarında ise enginarın baş gelişimi iyi olmaz. Ülkemizde özellikle Akdeniz bölgesi ılıman iklimi dolayısıyla enginar üretimi için en uygun iklim bölgesidir.

Enginarlı Risotto ve Enginarın Faydaları
Enginar çok eski tarihlerden bu yana tıbbi bir bitki olarak kullanılmıştır. Enginar lif, karbonhidrat, protein ve bazı yağ asitleri açısından zengin bir bitkidir. Bu özellikleri sayesinde yüksek kolesterolü ve kan şekerini düşürücü etkisi vardır. Enginarın diğer bir yararı ise vücutta detoks etkisi oluşturmasıdır. Doğal bir detoks malzemesi olarak enginar, vücuttan zararlı toksinlerin atılmasını ve organların daha düzenli çalışmasını sağlar. Ayrıca dokularda birikmiş olan fazla sıvıyı vücuttan atarak bazı inflamatuvar hastalıkların belirtileri ile mücadele ederek etkili bir idrar sökücü olarak da kullanılır. Enginar karaciğer için de çok faydalı olup siroz gibi rahatsızlıkların tedavisinde etkili olduğu bilinmektedir.
Enginar Risotto Tarifinin Püf Noktası
Enginarlı risotto tarifinin aslında içeriğinde alkol yani şarap bulunmakta. Ancak ben bu tarifte kullanmadım. Bu şekilde de gayet lezzetli olduğunu bilin. Bunun yanında ekleyeceğiniz tavuk suyunu gerçekten tavuk haşlayıp elde ederseniz tadı daha iyi alınmaktadır. Ayrıca dilerseniz et suyu da kullanabilirsiniz.
Bu kadar bilgiden sonra şimdi enginarlı risotto tarifi nasıl oluyormuş ona geçelim. Son olarak bu yazımı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz. Hatta Instagram, Twitter ve Facebook sayfalarından bizi takip edebilirsiniz.
- Kişi Sayısı:
4 kişilik - Hazırlama Süresi:
30 dakika - Pişirme Süresi:
40 dakika
Malzemeler
- bir diş sarımsak veya bir çay kaşığı sarımsak tozu,
- tuz, safran ve birazda yeşil soğan yaprakları,
- 2’şey yemek kaşığı zeytinyağı ve tereyağı,
- bir su bardağından biraz fazla pirinç,
- beş su bardağı kadar tavuk suyu,
- bir adet kuru beyaz soğan,
- 10 veya 12 tane enginar.
Yapılışı
Öncelikle tüm malzemelerinizi ayarlayın. Eğer tavuk suyunuz yoksa zorunlu olarak tavuk bulyon kullanabilirsiniz. Soğanımızı ve sarımsağımızı soyalım ve yemeklik gibi doğrayalım. Aynı şekilde enginarları da doğrayın. Devamında uygun geniş ve derin bir tencereye yağları koyun. Üzerine soğan sarımsağı ekleyin ve kavurun. Biraz kavurduktan sonra pirinci ekleyin ve kavurmaya devam edin. Pirinci ekledikten sonra ocağın altını kısabilirsiniz. Bir süre sonra doğradığınız enginarların yarısını tencereye ekleyin. Sonrasında ise sıcak şekilde tavuk suyunu azar azar ekleyin. Pirinçlerin tavuk suyunu çekmesini sağlayın. Suyun bitmesine yakın geriye kalan enginarları ekleyin. Bütün tavuk suyunu pirinçlerin çekmesi lazım. Bu arada safranı da ekleyin ve karıştırın. Hatta tavuk suyuna koyup o şekilde de ekleyebilirsiniz. Son aşamada ise yeşil soğanları küçük şekilde doğrayın ve içerisine ilave edin. Şimdiden afiyet olsun..