Kefir Yapımı I Evde Meyveli Kefir Yapımı Püf Noktaları

Evde Kefir Yapımı

Tarif Puanı
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
  • 7.928 oy verildi.
  • puanı: 4,98
  • Loading...
    FavoriteLoadingDeftere Ekle

    kişinin defterinde

    Evde Kefir Yapımı
    2 Mayıs 2024 112946 defa okundu 0 yorum

    Özellikle son günlerde karşılaştığımız ve dünyanın oldukça yoğun şekilde savaştığını Corona virüsü nedeni ile kefir ayrı bir önem kazandı. Hatta TV reklamlarının sıklaştığını siz de görmüşsünüzdür. Durum böyle olunca ben de sizlere evde kefir yapımı hakkında bilgi vermek istedim. Tarifimize geçmeden önce kefir nedir ve genel olarak kefirin faydaları nelerdir gibi sorulara cevap vermek isterim. Daha sonrasında ise evde nasıl yapılacağı konusuna tarifimize geçmiş oluruz. Son olarak bu lezzetin yanına güzel bir poğaça ve börek tarifi düşünürseniz hemen Hamur İşi Tarifleri kategorisine göz atabilirsiniz. Şimdi başlıklar halinde inceleyelim.

    Kefir Nedir?

    Kefir bilinene göre Kafkasya bölgesinde yapılıyormuş. Bir çeşit fermente süt ürünü diyebiliriz. Günümüze bakıldığında ise bu sağlıklı ve lezzetli süt ürünü ticari bir önem kazanmış durumdadır. Özellikle Avrupa ve Amerika ülkelerinde oldukça tüketilmektedir. Bilinen faydaları ise şu şekilde sıralanabilir:

    • A, B12, folik asit vitaminleri, B2, kalsiyum ve magnezyum vb. açısından zengindir.
    • Sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur,
    • Besin değeri açısından oldukça değerlidir,
    • Kolesterolü düzenlemeye yardımcı olur,
    • Bağışıklık sistemini güçlendirir,
    • Kemik gelişimine katkı sağlar.

    Bunlar kefirin başlıca faydalarıdır. Bununla beraber içeriğindeki besin değeri oldukça yüksek olduğu için kontorüllü şekilde tüketilmesine oldukça önem verilmelidir. Özellikle diyet yapanların bu konuya dikkat etmesi gerekir.

    Kefirin yüz gramını dikkate alarak karşıladığı ihtiyaçları şu şekilde sıralayabiliriz:

    • Normal bireyler için günlük enerjinin yaklaşık %7’sini karşılar. Yani yaklaşık 132 kcal enerji verir.
    • İçeriğindeki sekiz gramlık karbonhidrat günlük ihtiyacın %3’ünü karşılar,
    • B12 vitamini olarak iki mcg içerir ve bu günlük ihtiyacımızın %67’si demektir,
    • B2 vitamini açısından da oldukça zengindir. 0,3 mg içerir ve günlük ihtiyacın yaklaşık %24’ü demektir.
    • Fosfor açısından bakıldığında ise 180 mg içerir ve günlük ihtiyacın %26’sını karşılar,
    • Kalsiyum açısından da 240 mg içerdiği ve günlük ihtiyacımızın %24’nü karşıladığı da bir gerçektir,
    • En önemlilerinden yağ oranı ise yedi gram olup günlük ihtiyacın yaklaşık %11’ni karşılamaktadır.

    Yukarıda sizlere önemli olan maddelerin oranlarını belirttim. Daha fazla detay isterseniz aşağıda sunduğum kaynak linklere göz atabilirsiniz.

    Kefir Yapımı İçin Önerilerim

    Kefir yapımı aslında oldukça basittir. Aynen nasıl ki yoğurt yapıyorsak kefir de o şekilde yapılıyor demek yanlış olmaz. Bununla beraber ilk defa yapacaksanız lütfen tarife oldukça dikkat edin derim. Çünkü aynen yoğurt yapımı gibi zamanla kazanılacak tecrübe ile elde edilen kefir daha kaliteli olacaktır. Bu nedenle genel olarak ilk defa yapacakların büyük çoğunluğu istediği sonucu alamıyor. Ancak aşağıdaki tarifi izlerseniz aldığım sonuca benzer neticeyi siz de alacaksınız.

    Dilerseniz siz de içeriğine muz, kivi, çilek vb. meyveler ekleyebilir ve aromalı kefir yapabilirsiniz. Kefir yapımı hakkında sunduğum bilgileri beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınız üzerinden sevdikleriniz ile paylaşabilirsiniz. Bunun yanında güncel içeriklerim ve diğer duyurularımdan haberdar olmak isterseniz Instagram, Facebook ve Twitter hesaplarım üzerinden beni takip edebilirsiniz.

    Bu yazım için yararlandığım kaynaklar:

    • Kişi Sayısı:
      4 kişilik
    • Hazırlama Süresi:
      20 dakika
    • Pişirme Süresi:
      - dakika

    Malzemeler

    • dolu bir tatlı kaşığı kadar kefir mayası,
    • bir litre taze çiğ süt, (hazır süt olmamalı)

    Not: Ekipman olarak cam kavanoz ve tahta kaşık kullanmalısınız. Süzmek için plastik süzgeç veya ince tülbent kullanabilirsiniz. Metal kaşık kullanırsanız istediğiniz sonucu alamazsınız.

    Yapılışı

    Öncelikle kullanacağımız malzemelerimizi tezgahın üzerinde hazırlayalım. Yapım aşaması oldukça kolaydır ve kullanılan malzeme sayısı oldukça azdır. Bu nedenle çok kısa sürede yapabilirsiniz.

    Bilmeniz gerekenler ise sütün hazır süt değil yeni sağılmış veya o gün sağılmış süt olması gerektiğidir. Marketlerden temin edeceğiniz hazır sütler ile ne yazık ki kefir, istenildiği gibi olmuyor. Bildiğiniz gibi hazır sütler pastörize olduğu için bakteriler çoğalmıyor sanırım.

    Yapılışı ise oda sıcaklığına yakın sütün içine bir tatlı kağışı kadar kefir mayasını tahta kaşık yardımı ile bırakıyoruz. Daha sonrasında üzerini bir kat örtüyoruz. Oda sıcaklığında bir gece mayalanmaya bırakıyoruz. Aceleniz var ise 12 saat yeterli olabilir. Ancak en iyi sonuc için 24 saat bekletmenizi öneririm.

    Meyve aromalı kefir yapmak isterseniz mayayı eklemeden önce dilediğiniz meyveyi püre haline getirin ve süte ekleyin. Tahta kaşık yardımı ile iyice karıştırın. Daha sonrasında ise kefir mayasını ekleyin ve mayalanmaya bırakın.

    Mayalanma sonrası bir süzgeç veya ince tülbent yardımı ile süzün. Süzgeç üzerinde kefir mayası kalacaktır. İçilecek kısım ise altta kalan sıvı olacaktır. İsteğe göre soğuk şekilde servis edebilirsiniz.

    NOT: Yapılan kefiri en fazla üç gün içinde tüketmenizi öneriyorum. Daha sonra tadı bozulabilir. Kefir mayasını sakın atmayın. Suyun içine koyup iki haftaya kadar buzdolabı rafında saklayabilirsiniz. Her kefir sonrası süreyi baştan alabilirsiniz.

    Yorumlar

    İsim ve mail adresinizi yazın. E-Posta adresiniz gizli kalacaktır.

    Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.