Genel olarak kış aylarında veya rüzgara kalındığı zaman boğaz ağrıları başlıyor. Özellikle çocuklar bu konuda biraz daha hassaslar. Bu gibi dönemlerde ise kurtarıcı olarak genellikle boğaz pastili kullanırız. Aroması nedeni ile çocuklar da hayır diyemezler. Şeker niyetine kullanırlar. Bununla berabar bir paket boğaz pastili şuan 30 TL civarında ve içinde genel olarak 24 adet oluyor. Ortalama ise bir hafta gitmektedir. Yani 3 kişilik bir ailenin tamamı kullansa haftalık 90 TL ediyor. Bunu da geçtim içinde ek katkılar mevcut. Bu nedenle evde pastil yapımı önem arz ediyor. Hem ekonomik oluyor hem de doğal yani içinde ne olduğunu biliyorsunuz. İçeriği ise size kalmış olsa bile çeşitli sitelerde değişik tarifler bulabilirsiniz. Ben sizlere içine kattığım malzemelerin ne işe yaradığını ayrıca belirtiyorum. Siz de ona göre dilerseniz içinden seçim yaparak kullanabilirsiniz. Bununla beraber içecek tarifleri arasında uygun bir içecek ile tüketmeniz de mümkündür.
Evde Pastil Yapımı İçin Kullanılan Bitkilerin Özelliği
Evde pastil yapımı için daha önce belirttiğim gibi birçok tarif mevcut. Ancak bu tariflerde malzemeler verilir ve neyin ne işe yaradığı pek belirtilmez. Ben de biraz araştırma ile hangi bitkinin ne işe yaradığını belirledim ve ona göre kullandım. Siz de dilerseniz bunların arasından seçim yapabilir veya hepsini kullanabilirsiniz. Şimdi bu bitkilere sırası ile göz atalım.
- Meyan Kökü: Genel olarak bilinen en etkili özelliği her türlü öksürüğe iyi geldiğidir. Ökrüsük kesici olarak kullanılır.
- Adaçayı Bitkisi: Klasik çayından da bildiğimiz adaçayı bağaz ağrılarına iyi gelen antibakteriyel bir bitkidir.
- Hatmi Çiçeği: Barış Manço’un şarkısında dediği gibi hatmi çiçeği özellikle kuru öksürüğe ve boğaz ağrılarına iyi geldiği için kullanılır. Buna elbette bronsitte dahildir.
- Sığırkuyruğu Bitkisi: Bilinen en belirgin özelliği enfeksiyonlarla ve ağrılara karşı çok iyi sonuç verdiğidir. Ağrıları dindirmek için olmazsa olmaz diyebilirim.
- Anason Bitkisi: Özellikle kuru ve spazmodik öksürükler için tercih edilmektedir. Ayrıca ağrıları azaltıcı etkisi olduğu da biliniyor.
- Papatya Bitkisi: Günlük hayatta çayından tükettiğimiz papatyanın yatıştırıcı özelliği vardır. Öksürükleri rahatlatır ve rahat bir uyku çekmemizi sağlar. Özellikle çocuklara yapılan pastillerde mutlaka olmalıdır.
- Tarçın Bitkisi: Tansiyonu dengelediği ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği bilinmektedir. Özellikle hastalık zamanından önce kullanılması bağışıklığın güçlenmesine katkı sağlayacaktır.
- Ekinezya Bitkisi: Tarihi çok eskilere dayanan bu bitki bağışıklık sistemini güçlendirdiği için Asya ülkelerinde çok tercih edilimektedir. Bununla birlikte antibakteriyel özelliği olduğu bilinmektedir.
- Andız Otu Bitkisi: En bilinen özelliği balgam sökücü olmasıdır. Bronşit ve sinüs enfeksiyonlarının giderilmesi için en çok tercih edilen bitkidir.
- Zencefil Bitkisi: Boğaz ağrısına iyi gelmesi ile birlikte bilinen en belirgin özelliği enflamasyonu azaltmasıdır. Bununla beraber bağışıklık sisteminin güçlenmesine de katkı sağladığını söyleyebilirim.
Pastilin Tarihçesi
Pastil her ne kadar TV reklamlarından veya eczane camlarından gözümüze çarpsa bile aslında bulunuşu çok eskilere dayanmaktadır. Bilinen tarihi piramitlere kadar dayanmaktadır. Milattan önce 1000 yıllarında Mısır’da bulunuluğu bilinmektedir. Kelime anlamı ise Fransızca’dan veya İtalyanca’dan türetildiği düşünülmekte.. Fransızca “pastille” kelimesi pastilin orjinali olduğu biliniyor. Aynı şekilde İtalyanca kelime “pastillo” kelimeside aynı anlama yakındır.
Pastilin değişmeyen yönü ise daima boğaz için ek doğal tedavi destekleyici olarak kullanılmasıdır. Çok eskiden olsun ve hatta günümüz olsun hala aynı amaç ile kullanılmaktadır. Şimdi evde pastil yapımı nasıl oluyor bir göz atalım.
Bu tarifimi beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınız üzerinden paylaşabilir veya sevdiklerinize yukarıdaki kısa yolları kullanarak WhatsApp gibi uygulamalar üzerinden de gönderebilirsiniz. Bununla beraber güncel içeriklerden haberdar olmak için Instagram, Facebook ve Twitter hesaplarımdan beni takip edebilirsiniz.
- Kişi Sayısı:
3 kişilik - Hazırlama Süresi:
20 dakika - Pişirme Süresi:
15 dakika
Malzemeler
- Meyan kökü, Adaçayı, Hatmi Çiçeği, Sığırkuyruğu, Anason, Papatya, Toz Tarçın, Ekinezya, Andız Otu, Zencefil bunlardan 5-6 tanesini seçin ve birer çay kaşığı alın,
- Birer yemek kaşığı limon suyu ve süzme organik bal,
- Bir çay kaşığından azıcık fazla toz tarçın,
- Yarım su bardağından az fazla içme suyu,
- Bir su bardağına yakın toz şeker.
Yapılışı
- Öncelikle malzemeleri görebileceğimiz ve hemen ulaşabileceğimiz bir yere hazırlayalım. Daha sonrasında uygun bir tenceremizi alalım. Tencere tabanının kalın olmasına özen gösterin. Aksi durumda bal hızlıca yanabilir.
- Tüm malzemeleri tencereye koyun ve güzelce karıştırarak yaklaşık 15-20 dakika bir veya iki taşım kadar kaynatın.
- Daha sonra soğumaya bırakın ve kıvam almasını gözlemleyin.
- Hafif kıvam almaya başlayınca ister kalıba dökün isterseniz kaşık yardımı ile yağlı kağıt üzerine bırakın.
- Ağızda emilecek boyutta olmasına dikkat edin.
- Son aşamada dilerseniz üzerine pudra şekeri serpebilirsiniz.
- Daha sonra buzdolabında bir gece bekletip kullanabilirsiniz.
NOT: Şekeri az kullanabilirsiniz. Hatta hiç şekersiz yapmak isterseniz içerisine kuru meyve eklemesi yaparak veya biraz bal oranını arttırarak yapabilirsiniz. Genel olarak günde 3 defa kullanmak yeterlidir. Afiyet olsun.