Gıdalarda Tazelik Nasıl Anlaşılır? - TarifAlPisir.com

Gıdalarda Tazelik Nasıl Anlaşılır?

Tarif Puanı
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
  • (Oylama yapılmadı)
  • Loading...
    FavoriteLoadingDeftere Ekle

    kişinin defterinde

    Gıdalarda Tazelik Nasıl Anlaşılır?
    6 Mart 2017 1506 defa okundu 0 yorum

    Piyasada oldukça taze adıyla satılan ürünlerle karşılaşıyoruz. Doğal olarak satıcıya veya üzerindeki etiketine inanarak o ürünleri satın alıyoruz. Peki acaba gerçekten tazeler mi? Biz bu tazeliği nasıl anlarız? Bunlar gibi çeşitli sorulara cevap niteliğinde bu yazıyı sizinle paylaşmak istedim. Evet, bir tüketici olarak ürünlerin tazelik durumunu az çok anlayabiliriz. Püf nokta olarak bu yazımda en çok tüketilen ürünlere yer vermeye çalıştım.

    [baslik]Süt ve Süt Ürünlerinde Tazelik Kontrolü[/baslik]

    Gerek kahvaltıda gerekse yemeklerde en çok kullanılan süt ve süt ürünleri konusunda tazelik konusu genellikle biraz satıcıya güvenle bakılıyor. Bir profesyonel değilseniz ilk bakışta bir ürünün taze olup olmadığını anlayamazsınız. Öncelikle ürünlerin bulunduğu ortamın sıcaklığı 4 santigrat derecenin altında olup olmadığına bakın. Bu tür durumlarda sıcaklık yükseldikçe mikroorganizmalar çoğalır ve ürünler tazeliğini yitirir. Görünüş olarak aşırı beyaz veya aşırı sarı olmamalıdır. Organik diye bir zamanlar tereyağı satarlardı. Ancak yapılan analizlerde tereyağının rengini elde etmek için içeriğine patates kattıkları belirlenmişti. Ayrıca ürünün kokusunda bir anormallik olmaması gerekmektedir. Kapalı paket ürün alacaksanız bilinen firmalardan alsanız bile tarihlere dikkat etmeli ve ürün kabındaki deformları dikkate almalısınız.



    [baslik]Dondurulmuş Gıda Ürünlerinde Tazelik Kontrolü[/baslik]

    Dondurulmuş ürünleri bana sorarsanız kullanmayın. Ancak malum yoğun iş temposu, zaman azlığı ve pratik olmaları nedeni ile en çok tercih edilen gıda türleridir. Sağlık açısından tüketilmesi ise çok olumlu karşılanmamaktadır.
    Dondurulmuş ürün alacaksanız öncelikle seçtiğiniz ürün paketi üzerinde asla buz taneleri olmamalıdır. Nedeni ise buz taneleri sadece çözülen ve tekrar dondurulan ürünlerde oluşmasıdır. Bilindiği gibi donmuş ürünleri çözüp tekrar dondurmak sağlık açısından tavsiye edilmemektedir. Bir diğer önemli nokta ise ürünlerin bulunduğu ortamın sıcaklığının -18 derece olmasıdır. Bu derece dışında olan ürünleri almamanızda yarar vardır. Dondurulmuş ürünleri tüketirken evinize yakın yerden alıp o gün içerisinde tketmeniz uygundur. Marketteki ortamından çıkarıp eve götürene kadar ürün çözülür ise tekrar dondurulmadan tüketilmelidir.

    Bu kurallar dondurmalar içinde geçerlidir. Pakette satılan dondurmaların üzerinde buz tanesi var ise bu o dondurmanın önceden çözülüp tekrar dondurulduğunu göstermektedir. Bu nedenle bu tür ürünleri tüketmeyiniz.

    [baslik]Sebze ve Meyvelerde Tazelik Kontrolü[/baslik]

    En çok tüketilen taze fasulyenin kontrolü ise oldukça basittir. Fasulyeyi alın ve ikiye bölün. Eğer bölme esnasında çıt sesi geliyor ise tazedir.

    Genel olarak yeşilliklerin seçiminde ise bilinen genel kurallara dikkat etmeniz yeterli. Baktığınız zaman ürünün rengi normal ise, diri şekilde duruyor ise o ürünün tazeliğine işarettir. Aksi durumda “ucunda sararma var bir şey olmaz” diyerek alınan besinlerde besin kaybı olduğunu bilin. Bu nedenle azda olsa anormallik var ise o besini almayın. Aynı şekilde brokoli ve karnabaharı ele aldığımız zaman üzerlerinde belirlenen kahverengi renkler ve sararmalar taze olmadığını göstermektedir.

    Mevyelerde de durum aynıdır. Doğal görünümünde bozukluk olan meyveleri almayın. Özellikle çocukların en çok sevdiği muz gibi besinlere dikkat edin. Muzun kabuğunun kahverengi olması şeker oranının arttığının ve besin değerinin kaybolduğuna işarettir. Bu şekilde bir besini yemeyin ve yedirmeyin.

    Bir diğer ürün ise patates, rengi ile kendini ele vermektedir. Bu neden patatesin rengi yeşil ise asla almayın. Bu renk patates zehirleme etkisi yapmaktadır. Ayrıca vücut direncini düşürdüğü bilinmektedir. Aynı şekilde soğanında kokusu ve rengi kendini ele vermektedir.



    [baslik]Et ve Balık Gıda Ürünlerinde Tazelik Kontrolü[/baslik]

    En çok tüketilen tavuk eti ve balık için çeşitli kontrol yolları mevcut. Bunların başında balıkların yüzgeç rengi ve pullarında parlaklık bilinmekte. Etlerde genel olarak aşırı ezilmiş, kanlı veya renk değiştirmiş olması o ürünlerden uzak durmanız için yeterli nedenlerdir. Özellikle marketlerde kasada size “kampanyamız var tavuk şu kadar alırmısınız?” deiklerinde ilk iş tarihine bakmanız olmalıdır. Hemen hemen çoğunlukla denk geldiğim bu tür durumlarda ya 2 yada 3 gün sonra tüketim tarihinin bittiğini gördüm. Bu nedenle bu tür oyunlara gelmeyin. Özellikle tavuk ürünleri çok kısa sürede bakteri üretimi olduğundan iyi kontrol edilmelidir. Balık olsun et olsun çok diri görülmeli ve kokusu normal görüntüde olmalıdır. Aksi durumda ise tüketmemeniz daha doğru olacaktır.

    [baslik]Yumurtada Tazelik Kontrolü[/baslik]

    En çok tüketilen ürünlerin başında geldiği için özel başlık altında vermek istedim. Yumurta sektörü itibari artık çok kısa sürede üretilmekte ve piyasaya sürülmektedir. Sağlık açısından tartışılacak bir konu olduğu malum. Bulabilirseniz köy yumurtası tüketmeniz yani gezen normal tavuktan yumurta almanız daha sağlıklı. Ancak herkesin bu tür bir imkanı olmuuyor.

    Marketten aldığınız yumurta özellikle 4 santigrat derecede muhafaza edildiğine dikkat edin. Daha sonra evde de siz aynı derecede saklayın. Bununla beraber tüketim tarihlerine de dikkat etmelisiniz. Çatlak veya kirli şekilde paketlenmiş ürünleri kesinlikle almayın. Organik diye kirli şekilde satmak istenen yumurtaların ise organik olmadığını bilin.

    Yorumlar

    İsim ve mail adresinizi yazın. E-Posta adresiniz gizli kalacaktır.

    Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.