Gülüt tarifi son günlerde bir dizide geçmesi ile sıkça aranan lezzetler arasına girdi. Elbette bu topraklara ait lezzetlerin hepsini tek tek hatırlayamayabiliriz. Gerçi çoğu yörede aynı lezzeti bulamadığımız gibi aynı lezzetin farklı isimle bilindiği de bir gerçektir. Gülüt ekmeği veya gülüt keki denilen bu lezzetli tarifin ise Sivas bölgesine ait olduğu bilinmekte. Özelliği ise bilinen kekin aksine kullanılan malzemenin farklı olmasından almaktadır. Sanırım her Sivas’lı tarafından bilinen bir tariftir. Normal bir kek yapmayı bilen herkes kolayca bu tarifi de deneyimleyebilir. İçeriğinde normal un yerine mısır unu kullanılması lezzetinin ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Elbette sadece mısır unu olmaz diyebilirsiniz ve kesinlikle haklısınız. Bu nedenle tarifler kısmında da göreceğiniz gibi normal buğday unu ile karışık şekilde yapacağız.
Gülüt Tarifi Neden Farklıdır?
Bir Karadeniz dizisinde gündeme gelmesi sizi şaşırtmasın. Sonuç olarak içeriğinde bulunan mısır unu Karadeniz kısmında bolca kullanılan ve bilinen bir malzemedir. Hatta acısız veya acılı mısır ekmeği bu malzemeden yapılmaktadır. Tamamen mısır unu kullanılsa istenilen kıvamın alınmayacağını söyleyebiliriz. Üstelik o zaman mısır ekmeğinden de farkı kalmayacak gibi. Bu nedenle hem kıvam bulma hem de lezzet farkı oluşması açısından sanırım normal un ile beraber yapılmaktadır.
Gülüt keki tarifi ile genel olarak sıcak içecek tarifleri ile sunulmaktadır. Elbette kendi damak tadınıza göre ev yapımı şerbetler veya en iyisi sıcacık bir Karadeniz çayı tercih edebilirsiniz. Şekerli olması nedeni ile genel olarak ikindi çayında veya akşam sohbetinde tüketilmesi daha keyifli olmaktadır.
Gülüt Keki İçin Püf Noktaları
Her tarifin püf noktası bana göre kullanılan malzemenin doğallığı ve tazeliğidir. Bu nedenle öncelikle kaliteli malzeme kullanımına önem verin. Zaten büyük bir şehirde yaşamıyorsanız muhtemelen malzemelerini daha sağlıklıdır. Neden derseniz biz büyük şehirde birçok gıda hilesi ile karşılaşıyoruz. Bu nedenle gerçek lezzete ulaşmak bazen zor olabiliyor.
Gülüt kekinin lezzetini arttırmak adına içeriğine çeşitli kuru yemişler koyulabilir. Böyle bir düşünceniz varsa dikkat etmeniz gereken nokta aşırı yağlı kuru yemişleri tercih etmemenizdir. Bir de tanecik boyutuna önem verin. Bazıları toz haline getirip içine katsa bile genel olarak iri taneli kuru yemiş olması kabul görür. Elbette bütün atmayın ancak biraz ufalamanız iyi bir lezzet katacaktır. Genel olarak ceviz eklenir ancak sade daha lezzeti diyebilirim. Bir de ceviz fındığa göre biraz daha yağlı olduğundan fazla koymamanız iyi olacaktır. Son olarak tarifte yağ olarak tereyağı felan değil normal sıvı yağ kullanın. Bir de tüm malzemelerin oda sıcaklığında olduğundan emin olun.
Sizlere son günlerde adını sıkça duyduğumuz gülüt tarifi hakkında bilgiler sundum. Tarifimi beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınız üzerinden sevdiklerinize gönderebilirsiniz. Bunun yanında en güncel içeriklerimden ve zaman zaman sunduğum duyurularımdan haberim olsun derseniz Instagram, Facebook ve Twitter hesaplarımdan beni takip edebilirsiniz.
- Kişi Sayısı:
15 kişilik - Hazırlama Süresi:
10 dakika - Pişirme Süresi:
15 dakika
Malzemeler
- birer buçuk su bardağı buğday ve mısır unu,
- bir buçuk veya iki paket kabartma tozu
- birbuçuk su bardağı kadar toz şeker,
- bir buçuk su bardağı kadar ılık süt,
- bir su bardağı kadar sıvı yağ,
- üç tane orta boy yumurta,
- bir paket valiya.
Yapılışı
Öncelikle tüm malzemeleri görebileceğimiz bir yere ayarlayalım. Bununla beraber tüm malzemelerimizin oda sıcaklığında olmasına dikkat edelim. Normal kek yapımından farkı olmadığını bilin. Oldukça pratik ve hızlı şekilde gülüt kekini yapabilirsiniz.
Bütün malzemeleri uygun bir kabın içinde karıştırın. Daha sonra uygun kıvama gelene kadar kaşık ve robot yardımı ile iyice harmanlayın. Uygun kıvama geldiğinde ise kek kalıbını yağlayın. Hazırlamış olduğunu kek harcını kalıba boşaltın.
Üst kısmına kuru yemiş eklemesi yapabilirsiniz. Bu şekilde hazırladıktan sonra önceden 180 derecede ısıtılmış fırında kontollü olarak pişirin. Ortalama on beş dakika yetmektedir. Dilerseniz kürdan yardımı ile kontrol edebilirsiniz. Bunun için on beş dakika geçmesini bekleyin. Aksi durumda fırını açarsanız kekiniz sönebilir. Şimdiden afiyet olsun.