Eminim siz de tatlı tarifleri denildiği zaman kedinizi tutamıyorsunuz. Açıkçası hazır tatlılar arasında sevdiğim pek yoktur. Özellikle el emeği verilen tarifler hem lezzet bakımından hem sağlık bakımından benim için önceliklidir. Bunun için bu yazımda sizlere Hatay künefe tarifi hakkında bilgi vereceğim. Tarifime geçmeden önce biraz künefe tarihi hakkında bilgi vermek isterim. Nereden gelmiş neden Hatay künefe tarifi önemliymiş vb. konular üzerinde duralım.
Künefe Gerçekte Nerenin Tatlısıdır?
Tarihi olarak göze alırsak kökeni Filistin’e uzanan şerbetli bir tatlı olduğunu görebiliriz. Sanırım bu nedenle olsa gerek Hatay tarafında ün yapmış. Bildiğiniz gibi Hatay ilimizde Arap kökenli baya insan mevcut. Doğal olarak kültür ve lezzet harmanı olduğundan Hatay künefe tarifi diye ünlenmesi bana göre gayet normal. Elbette bir Arap tatlısı demiyorum ancak Filistin halkından Araplar sayesinde Hatay’a gelmiş olabileceğini belirtebilirim.
Bu nedenle büyük şehirlerde veya çok şubeli marketlerden aldığınız hazır künefe tatlısının Hatay künefe tarifi ile alakası yük desem yalan olmaz. Bu rahatlıkla söyleyebiliyorum. Neden derseniz her iki tür tatlıyı tatma fırsatım oldum. Bu nedenle kökeni olan Hatay’da künefe yemenin tadı ayrı bir güzeldir.
Hatay Künefe Tarifi Neden Farklıdır?
Gerek malzemenin doğallığı gerekse pişirme tekniği açısından oldukça farklı olduğunu söyleyebilirim. Zira karşılaştırma yapmak gerekirse marketten aldığınız bir paket künefeden ikinci tabağı yemeniz zordur. Bunun yanında peyniri biraz kaşarı andırır.
Hatay’da yediğim künefeye bakacak olursak iki porsiyonu çok rahat yiyebilir ve hatta üçüncüden biraz tırtıklayabilirsiniz. Nedendir bilmiyorum ancak rahatsız eden bir lezzeti yok. Peyniri ise buradaki hazır künefelerde kullanılan peynirden farklıdır. Orada sorduğumuz zaman künefe peyniri özel yapılır diye cevap verdiler. Bilmem ne kadar doğrudur ancak farkı olduğu kesin.
İnternet üzerinde künefe tarifi diye arama yaptığınız zaman bazı tariflerde pekmez de kullanıldığını görebilirsiniz. Hatay yöresine ait tarife göz atarsak pekmez kullanılmadığını görebiliriz. Bu farkı sanırım tadına yansıyor. İstanbul gibi büyük şehirlerde yediğiniz ünlü marka künefeler bile Hatay’da yediğiniz sıradan bir künefenin tadını vermediğini söyleyebilirim. Bu nedenle eğer imkanınız varsa Hatay’a gidin ve eşsiz lezzeti yerinde tadın derim. Son olarak tarifimi beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz. Bununla beraber güncel içeriklerden haberdar olmak adına Facebook, Twitter ve Instagram gibi aktif sosyal medya hesaplarımdan beni takip edebilirsiniz.
- Kişi Sayısı:
2-3 kişilik - Hazırlama Süresi:
20 dakika - Pişirme Süresi:
15-20 dakika
Malzemeler
Künefe Malzemeleri
- yaklaşık 250 gram kadar tel kadayıf
- iki buçuk çorba kaşığı kadar tereyağı
- 200 gram kadar künefelik peynir,
- alabildiği kadar Antep Fıstığı.
Künefe Şerbeti İçin Malzemeler
- yarım çay kaşığı taze limon suyu,
- iki buçuk çay bardağı toz şeker,
- iki çay bardağı içme suyu,
Yapılışı
Öncelikle tüm malzemelerimizi hemen alabilecek şekilde tezgahın üzerine hazırlayalım. Öncelikle şerbetimizi yapalım ki pişirme işleminden sonra sıcak olmayacak şekilde üzerine ekleyelim. Buradaki püf nokta şerbetin ılık olarak dökülmesidir.
Şerbeti hazırlamak için uygun bir tencereyi alın. İçerisine şekeri ve suyu koyup iyice eritin. Sonra biraz ısıtın ve limon suyu ekleyip kaynatın. Şerbet hazır olunca bir kenara alıp soğumaya bırakın. Künefe için özel pişirme kabı kullanacağınız için normal küçük tava da kullanabilirsiniz.
Önceden tifiklediğiniz kadayıfın üzerine tavayı yağladıktan sonra kalan tereyağını eritip ve ekleyin. İyice karıştırın ve kadayıfı ikiye bölün. Yağladığını kaba kadayıfı yaydırın. Üzerine bastırmak için su bardağının tabanını kullanabilirsiniz. Arasına peyniri koyun ve hatta dilerseniz Antep fıstığı da koyun. Sonra kadayıf ile üzerini kapatın ve bardak ile bastırın.
Her iki yüzeyi en fazla 10’ar dakika kısık ateş üzerinde pişirin. Pişme işleminden sonra üzerini Antep Fıstığı ile süsleyin. Daha sonrasında daha önce hazırladığınız şerbeti ılık olarak üzerine dökün. Bu şekilde servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.