Ara sıcaklar dediğimiz yemek tarifleri bulmak bazen zor olmakta. Bu durumda ben genellikle yabancı kaynaklı lezzetlere yöneliyorum. Elbette seçtiğim lezzetler damak tadımıza yabancı olmasa bile görünümü ve lezzeti değişik oluyor. Bu lezzetlerden biride bu yazımda söz edeceğim kabaklı falafel tarifi olacak. Özellikle etli yemek tarifleri dışında yani vejetaryen tarifler arasında en sevdiğim lezzetlerden biri olduğunu belirteyim. Ayrıca seçkin misafirlere veya hafif akşam yemekleri tercih eden sevdikleriniz için kesinlikle denemeniz gereken bir lezzet olduğunu söyleyelim. Tarifime geçmeden önce falafel nedir? nereden çıkmıştır kısaca bilgi vermek isterim.
Falafel Nedir?
Falafel’in çıkış noktası Orta Doğu olarak kabul edilmektedir. Bilinen humus, künefe lezzetleri gibi falafel’de bu bölgelerde ortaya çıkmış ve herkes tarafından severek günümüzde de tüketilen lezzetlerden biridir. Özellikle İsrail ve Filistin bu yemeği çok iyi bilmekte ve günümüzde de halen tüketmektedirler. İçerik olarak tamamen bitkisel diyebileceğimiz türden bir yemektir. Ara sıcak olarak kabul edilen bir lezzettir. Yapılışı genelde aynı olsa da çeşidine göre çeşitli püf noktaları olduğunu belirtelim. İçerik olarak temel malzemeler dışında oynamaların yapılmasınında mümkün olabileceğiniz bir tariftir. Benim size sunacağım tarif ise kabaklı falafel tarifi olacaktır.
Kabaklı Falafel Tarifi İçin İp Uçları
Tarifimde de göreceğiniz üzere içeriğinde nohut ve kabak ana malzemeleri oluşturmakta. Nohutları haşlama evresi sonrası çok iyi ayıklayın. Özellikle nohut kabuğu falafel tarifi için bir kabustur. Hem lezzetini bozar hemde ağızda kötü bir his bırakır. Bu nedenle bu noktayı kesinlikle es geçmeyin derim. Bununla beraber tarifimizde kullanacağınız kabakların taze ve organik olması lezzete lezzet katacaktır. Elbette organik ürün kullanımı sadece kabaklar için değil tüm malzemeler için geçerlidir. Bu nedenle kullanacağınız yumurtadan tutunda diğer tüm malzemelere kadar organik ürün seçimi yapmak hem sağlık hemde lezzet için bana göre bir zorunluluktur. Fazla uzatmadan hemen bu güzel tarifimize geçelim. Şimdiden afiyet olsun. Son olarak dilerseniz sizde tariflerinizi sitemizde yayımlayabilirsiniz. Bu tarifimizi beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz. Hatta Instagram, Twitter ve Facebook sayfalarından bizi takip edebilirsiniz.
- Kişi Sayısı:
4 kişilik - Hazırlama Süresi:
30 dakika - Pişirme Süresi:
15 dakika
Malzemeler
- yaklaşık bir su bardağı kadar haşlanmış nohut,
- bir çay kaşığı ucu kadar tuz, kimyon, karabiber,
- iki taze kabak ve bir bağ kadar dereotu,
- yaklaşık bir su bardağı galeta unu,
- organik iki yumurta sarısı.
Yapılışı
Öncelikle tüm malzemeleri ben tezgahın üzerine hazırlarım. Bu nedenle size önerimde bu yönde olacaktır. Tüm malzemeleri görebileceğiniz bir yere hazırlayın. Daha sonra haşlanmış nohutları güzelce temizleyin. Sonrasında dereotunu da aynı şekilde temizleyin. Kabakları rendeleyin ve iyice suyunu sıkın. Hatta iyi bir süzgeç yoksa tülbent kullanabilirsiniz. Bunlara rağmen hala su kaldığını düşünüyorsanız kabakların üzerine suyunu alsın diye biraz un serpebilirsiniz. Uygun bir kabın içinde nohutları güzelce ezin. Ezdiğiniz nohutların üzerine dereotu, yumurta sarısı ve galeta unu hariç tüm malzemeyi ekleyin ve güzelce karıştırın. Tamamen hamur kıvamını aldığında üzerine dereotunu küçük şekilde doğrayıp ilave edin. Tekrar güzelce karıştırın. Hamur kıvamına getirin. Uygun bir tavaya sıvı yağ koyun. Eliniz ile erik boyutunda yuvarlak yapın, yumurtaya ve galeta ununa bulayıp kızartın. Dilerseniz tabağın altına kağıt havlu serin ki yağını çeksin. Sıcak şekilde servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.