Kabune Pilavı Yapılışı I Kabune Pilavı Hikayesi Nedir?

Kabune Pilavı Tarifi

Tarif Puanı
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
  • 423 oy verildi.
  • puanı: 4,90
  • Loading...
    FavoriteLoadingDeftere Ekle

    kişinin defterinde

    Kabune Pilavı Tarifi
    10 Ocak 2022 15198 defa okundu 0 yorum

    Kabune pilavı Isparta’nın Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan tescilli yöresel bir yemeğidir. Özellikle düğün, mevlüt gibi özel günlerde yapılır. Başka platformlarda “kabune pilavı nerenin” diye arama yaptıldığında Isparta düğün pilavı diye tanıtıldığını görebilirsiniz. Yemeklerin genel özelliği odun ateşinde pişince lezzetinin artmasıdır. Kabune pilav tarifi içinde durum değişmiyor. Odun ateşinde pişirilmesi ve özellikle büyükbaş hayvan kullanılması önerilmektedir. Tarihimizde her yemeğin bir hikayesi olduğunu söyleyebiliriz. Kabune pilavında bir hikayesi var elbette. Isparta Kabune Pilavı 1 Aralık 2017 tarihinde 18. sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni’nde yayımlanmıştır.

    Kabune Pilavı Hikayesi

    Yemeklerin lezzeti kadar hikayeleri de keyif vericidir. Kabune pilavının tarifi de sanırım tesadüfi şekilde ortaya çıkmış. Elbette hikayesinin ne kadar doğru olduğunu bilemeyiz. Yine de sizinle paylaşmak isterim.

    Günlerden bir gün aynı evde yaşayan gelin ve kaynana gezmeye giderler. Tabi bizim ikili gezmek uğruna yemek yapmayı unutmuşlardır. Eve döndükleri zaman evin erkekleri sofranın kurulmasını beklerler ancak yemek olmadığı aşikardır. Bu durumu gören gelin hanım mutfağa yollanır ve bir şeyler yapmaya başlar. Yani aslında gelin de ne yapacağını bilmiyordur. Mutfakta ne bulduysa başlamış yemek yapmaya. Dünden kalan etli nohutun içine soğanları doğramış. Daha sonra pilavın içine bunları ekleyip bir güzel pişirmiş. Sofraya getirdiğinde ise kaynanası yöresel diliyle “gı bu ne?” diye sormuş. Gelin de ne olduğunu bilmediğinden olsa gerek “gabune” diye cevap vermiş. Daha sorada değişimle günümüzde kabune pilavı olarak kullanılmaya devam etmiş. Hikaye gerçek veya değil bilinmez ama lezzetinin gerçek olduğu kesin.

    Kabune Pilavının Püf Noktası Nedir?

    Yemek kültürü genel olarak malzemeleri aynı olsa bile toplumdan topluma farklılık gösterir. Günümüzde birçok lezzeti bildiğimiz halde önümüze harmanlanıp geldiğinde şaşırabiliyoruz. Kabune pilavının aslında etli olanı tercih edilmektedir. Bununla beraber tavuklu yapıldığı da bilinmekte. Bu noktada sanırım durum bütçe veya ağız tadı farklılığı nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Özellikle hayvanın gerdan kısmının kullanılması önerilmektedir. Et seçimine dikkat etmezseniz orjinal lezzeti yakalamanız zor olacaktır.

    Et seçiminden sonra diğer önemli noktalar kullanılan malzemelerin organiklik kalitesidir. Yani ne kadar yöresel ürün kullanılırsa kabune pilavının lezzeti o kadar artmış olacaktır. Son aşama ise odun ateşinin kullanılmasıdır. Elbette büyük şehirde yaşayanlar için zor olabilir. Bu nedenle biraz zahmetli bir tarif olarak kabul edilmektedir. Sürekli yapılmamasının nedeni de zahmetinden olsa gerek. Son olarak yanına dilerseniz çorba tarifleri kategorisinden bir ekleme yapabilirsiniz.

    Bu güzel tarif için “Genç Aşçı” kullanıcı adlı takipçimize teşekkür ederiz. Tarifimizi beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınız üzerinden sevdikleriniz ile paylaşabilirsiniz. Bununla beraber en güncel içeriklerimden veya kampanya duyurularımdan haberdar olmak adına Instagram, Facebook, Twitter veya Google News platformlarından takip edebilirsiniz.

    Kaynakça:

    • https://tr.wikipedia.org/wiki/Kabune_pilav%C4%B1
    • https://www.turkpatent.gov.tr/TURKPATENT/allNews/newsDetail?newsId=840

    • Kişi Sayısı:
      4-6 kişilik
    • Hazırlama Süresi:
      50 dakika
    • Pişirme Süresi:
      40 dakika

    Malzemeler

    • Yeteri kadar tuz, karabiber, toz kırmızı biber vb.
    • Piyazlık doğranmış bir adet kuru soğan,
    • 2 su bardağı haşlanmış nohut,
    • 2,5 su bardağı kadar pirinç,
    • 1,5 su bardağı içme suyu,
    • Yarım kilo dana gerdan,
    • 2 su bardağı et suyu,

    Yapılışı

    Her tarifte olduğu gibi öncelikle malzemelerimizi görebileceğimiz bir yere hazırlayalım. Uygun bir tenceremizin içinde eti yumuşayana kadar haşlayın. Soğanları önceden piyazlık şekilde uzun uzun doğrayın. Pişirme tenceresinin tabın kısmına soğanları dizin. Aynı şekilde haşlanmış eti parçalayıp soğanların üzerine yayın. Önceden yıkamış olduğunu pirinci etlerin üzerine yaydırın. Tuzunu ve baharatlarını ilave edip üzerine nohutları serpiştirin. Son aşamada suyunu ekleyip kontrollü şekilde pişmeye bırakın. Pişme sonrasın on beş dakika kadar dinlendirin. Sıcak şekilde servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

    Notlar:

    • Tarifin orjinalinde dana gerdan eti tercih edilmektedir. Ancak elinizde yoksa normal etle yapılabilir.
    • Baharat kullanımı sizin kişisel zevkinize kalmıştır. Dilerseniz farklı baharatlar kullanabilirsiniz.
    • Dilerseniz sonradan içine yeşil biber veya yeşil soğan eklemesi yapabilirsiniz.
    • Nohut sevmiyorsanız eklemeyebilirsiniz. Pişme şeklinde değişiklik olmayacaktır.

    Yorumlar

    İsim ve mail adresinizi yazın. E-Posta adresiniz gizli kalacaktır.

    Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.