Kurban Bayramı sonrası kaburga yahnisi zamanı demektir. Bu dönemden sonra etler bolca olacak. Hem bu konuda değişik bir lezzet arayanlara hem kolay tarif arayanlara uygun olduğunu düşündüğüm kaburga yahnisi tarifi bu yazımın konusu oldu. Büyükbaş hayvan olsun veya diğer küçük hayvanlar olsun hepsinin ayrı bir lezzeti olduğu kesin. Genelde bayramlarda büyükbaş kesilse de bu tarifim kuzu kaburga için olacak. Bildiğiniz gibi kuzu eti ve kaburgası lezzeti ile adeta lokum gibi diyebiliriz. Bu nedenle kuzu kaburga ile yapılan yahni tarifi eminim sizin de hoşunuza gidecektir. Genel olarak kurban kesimi sonrasında hemen taze taze yapmanızı önermem. Eti en az 1 gün beklemeye almak hem sindirim açısından iyi olur. Bu nedenle aceleniz yoksa bekletin ve ertesi gün yapın. Böylece lezzetinde artış olacağını göreceksiniz.
Kaburga Yahnisi İçin Püf Noktası
Kaburga yahnisi için seçtiğimiz kuzu kaburgası ne yazık ki herkes tarafından sevilmiyor. Bunun en önemli nedeni kokusu gösterilmekte. Bu durumu aşmanın yolu ile defne yaprağı kullanımıdır. Defne yaprağı sadece kuzu eti için değil diğer kokulu et yemeklerinde de kullanılabilir. Örnek olarak balık yemeklerini gösterebilirim. Bu nedenle sizin de bu tarz çekinceniz var ise defne yaprağı kullanmanızı öneririm.
Bir diğer püf noktamız ise kaburgaları hazırlarken üzerinde bulunan etleri tamamen almayın. Yani bazı kişiler kaburga yahnisi diyerek etin büyük bir kısmını sıyırmakta. Bunu yapmanızı önermem. Çünkü kaburga üzerinde kalan et hem yemeğe lezzet verecek hem yenilecektir. Aksi durumda az et bulunursa yemek yetmeyecektir.
Bu yazı ilginizi çekebilir: Mangallık Et Hazırlama
Diğer püf noktamız ise kullanacağınız baharat çeşitleridir. Elbette dilediğiniz baharatı kullanabilirsiniz. Bu noktada size önerim ise baharatı asla fazla kaçırmayın. Eğer fazla olursa yahninin tadını olumsuz yönde etkiler. Bununla beraber acı olmamasına dikkat edin. Yine aynı şekilde çok acı olursa yemekten lezzet almanız zorlaşacaktır.
Bir diğer nokta ise suyunu iyi ayarlamanız gereklidir. Ne fazla ne eksik olmalı ki servis sırasında suyunu da kullanın. Susuz olarak servis edildiği gibi sulu şekilde servis edildiği doğrudur. Ancak size önerim sulu şekilde servis etmeniz yönünde olacaktır. Böylece hem lezzetli hem de besleyici bir porsiyon sunmuş olursunuz.
Bu tarifimi beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınız üzerinden sevdikleriniz ile paylaşabilirsiniz. Bununla beraber en son tariflerden, kampanyalardan ve yeni mekan önerilerimden haberdar olmak için Twitter, Instagram ve Facebook gibi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun diyerek tarifimize geçelim.
- Kişi Sayısı:
3-4 kişilik - Hazırlama Süresi:
75 dakika - Pişirme Süresi:
45 dakika
Malzemeler
- ikişer adet kuru soğan ve orta boy havuç,
- isteğe göre tuz, karabiber, pul biber vb.
- yaklaşık 1 kilo kadar kuzu kaburgası,
- 1 adet taze defne yaprağı,
Yapılışı
Öncelikle tüm malzemeleri alabileceğiniz gibi görebildiğiniz yere hazırlayın. Daha sonrasında temizlenmesi gereken ve kabukları soyulması gerekenleri soyun. Soğanları ve havuçları uygun şekilde doğrayın. Aşırı küçük yapmayın. Pişirme için size tavsiyem döküm veya toprak tencere kullanmanız yönünde olacaktır. Uygun tencerenizi aldıktan sonra içerisine sebzeleri ve kaburgaları koyun. Sonrasında ise baharatını ve tuzunu ekleyin. Tüm malzemeleri koyduktan sonra üzerini geçecek şekilde su ekleyin. Ocağa yerleştirin ve orta ateşte kaynayana kadar bekleyin. Kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşe alın. Bu şekilde etler kemikten ayrılıncaya kadar pişirin. Daha sonrasında ise ocağı kapatın. Yaklaşık 10 dakika kadar dinlenmeye bırakın. Daha sonra sıcak şekilde servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.