Alternatif olarak kıymalı kapuska tarifi, etli kapuska tarifi veya ekşili kapuska tarifi gibi birçok isimde anılsa da genel olarak kapuska yemeği olarak adlandırılır. Özellikle çocuklar tarafından nedendir bilmem genelde pek sıcak bakılan bir yemek değildir. Elbette büyüklere baktığımız zaman da olumlusuz tepki verecek kişilerde az değildir. Özellikle kış mevisiminde hem sağlık açısından hem lezzet açısından tüketilmesi önerilmektedir.
Aslen Rus yani Slav kökenli olan kapuska yemeği genel olarak etli şekilde ve yahni mantığı ile pişirlir. Durum böyle olunca Türk mutfağının da önemli lezzetlerinden biri olmuştur. Çünkü Türk mutfağında et ve hamur işi yemekleri ayrı bir değere sahiptir. Tadını alınca siz de eminim bu duruma hak vereceksiniz. Size sunacağım bu tarifimin içeriğinde kıyma veya et kullanılmadı. Sade şekilde yapılmıştır. Dilerseniz siz et veya türevlerini ekleyebilirsiniz. Bu durumda maliyetin artacağını unutmayın tabi.
Kapuska Tarifi ve Faydaları
Bildiğiniz gibi bu eşsiz ve iştah açıcı lezzet için beyaz lahana kullanılıyor. Beyaz lahananın ise birçok faydası olduğu bilinmekte. Sağlık açısından faydalarını sıralayacak olursak:
- Cildimizi tazeler ve yaşlanmayı geciktirir,
- Cilt hastalıklarına özellikle egzamaya iyi gelir,
- Özellikle bilinen özelliği Alzheimer riskini azaltır,
- Neredeyse bir havuç gibi göz sağlığı için destekleyicidir,
- Ciltte oluşabilecek sivilce benzeri durumları engeller,
- En önemlisi ise kanserli hücrelerin düşmanı olmasıdır.
Yukarıda saydığım özellikler bile başlı başına bu lezzetin tüketilmesini sağlamaktadır. Elbette yapan kişinin de el becerisi ve kullanılan malzemelerin kalitesi artı lezzet olarak yemeğinize yansıyacaktır. Bu nedenle doğal ürünleri kullanmanızı öneririm.
Kapuska Yemeği Yanında Ne Yapılabilir?
Genel olarak ortalama bir porsiyonu yüz yirmi veya yüz otuz kalori arasında olan kapuskanın yanına elbette çorba veya ek tarifler de sunulmaktadır. Ülkemiz için düşünürsek genel olarak çorba ve pilav benzeri tarifleri tercih ederler. Özellikle ezogelin çorbası veya şehriyeli bulgur pilavı tarifi tercih edilmektedir. Elbette benim tercihim farklı oldu. Kısaca yanına dilediğiniz daha doğrusu yakıştırdığınız her türlü tarifi yapabilir ve sunabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
Bu tarifimi beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınız üzerinden sevdikleriniz ile paylaşabilirsiniz. Bunun dışında dilerseniz güncel içeriklerimden ve indirim kuponlarından haberdar olmak adına Instagram, Facebook ve Twitter hesaplarımdan beni takip edebilirsiniz.
- Kişi Sayısı:
5 kişilik - Hazırlama Süresi:
30 dakika - Pişirme Süresi:
20 dakika
Malzemeler
- yeteri kadar toz biber, tuz, karabiber,
- isteğe göre kuru süs biberleri,
- bir yemek kaşığı kadar salça,
- dört su bardağı içme suyu,
- orta boy lahananın yarısı,
- üç yemek kaşığı sıvı yağ,
- bir çay bardağı pirinç,
- bir tane kuru soğan.
Yapılışı
Öncelikle her tarifimiz için dediğim gibi tüm malzemeleri alabileceğimiz bir yere sıralayalım. Daha sonra soyulması gerekenleri soyalım ve yıkayıp kenara koyalım.
Soğanı alalım ve güzelce doğrayalım. Daha sonra ise uygun tenremize sıvı yağ koyup doğradığımız soğanı içine atalım.
Soğanları hafif kavurduktan sonra salçayı ve sonra baharatları ekleyelim. Önceden kıyılmış lahanayı üzerine ekleyelim. Tencerenin ağzını kapatın ve lahanaların yumuşamasını sağlayın.
Lahanaların yumuşamasından sonra önceden yıkayıp süzdüğünüz pirinci ekleyin. Üzerine de suyu ekleyin ve tencerenin ağzını kapatın. Bu şekilde pişirin. Tam pişmesini anlamak için pirinçleri kontrol etmeniz yeterlidir. Pirinçler piştiyse yemeğiniz hazırdır. Afiyet olsun.