Bence yöresel lezzetler ülkemizde zenginliklerden sadece biridir. Elbette bir yere gittiğim zaman manzarası, havası ve insanları dışında en çok önem verdiğim konulardan biri lezzetli yemek tariflerinin olup olmamasıdır. Mersin’de gözüme çarpan ve sizinle paylaşmak istediğim bu zenginlik örneği ise tabi ki kerebiç tarifi olacaktı. Eskiden Ramazan Ayı veya özel günlerde yapılırdı. Günümüzde kerebiç tatlısı günlük olarak üretiliyor. Böylece başlı başına yöresel bir sektöre dönüştüğünü söyleyebiliriz. İnternet üzerinden satılıp satılmadığına bakmadım ancak yakın zamanda satılacağını düşünüyorum. Nasıl ki Maraş’tan dilediğiniz zaman dondurma alabiliyorsanız yakın zamanda sanırım Mersin’den kerebiç tatlısı alabiliriz. Şimdilik ise Kerebiç tarifi sayesinde evimizde yapmaya çalışmakla yetineceğiz.
Kerebiç Tarifi Zor mu?
Kerebiç tarifi yapımı pek zor değildir. Ancak tarifinde bulunması zor olan çöven otu kökü sizin için sorun olabilir. Genellikle bulması zor olmasa da aktarların bir kısmında bulunduğunu belirteyim. Kurabiye şeklinde yapılsa da son ikram aşamasında özel yapım köpüğü olmadan kerebiç tarifi tamamlanmış olmuyor. Ancak yerini tutmasa da bu özel köpük yerine krem şanti kullanabilirsiniz. Benim önerim ise bu eşsiz lezzeti yaşamak adına çöven otu kökünü bulun.
İçerik olarak genellikle Antep Fıstığı veya ceviz kullanılmaktadır. Fındıklı nasıl olur bilemem ama olmaz değil. Özellikle Karadeniz fındığı ile yapıp bir denemek lazım. Benim favorim ama cevizli olan. Elbette diğerleri de güzeldir ancak cevizin yeri bir başkadır. Eğer bir gün yolunuz Mersin tarafına düşerse kesinlikle bu lezzeti deneyin derim. Hatta bir paket yaptırın ve sevdiklerinize getirin.
Elbette sırrını vermemekle birlikte tarifini istediğiniz aşağıdaki gibi bir tarifi sizinle paylaşacaklardır. Aslında tarifi paylaşsa bile önemli olan köpüğü yapabilmektir. Oldukça zahmetli bir yapım aşamasına sahip olan kerebiç köpüğü keşke hazır satılsa demeden kendimi alamıyorum. Şimdilik pek bilinmediğinden olsa gerek belki ilerleyen yıllarda hazır paket şeklinde kerebiç köpüğü görebiliriz. Eğer bu lezzeti çok arzuluyor derseniz seçenekler kısıtlı. İster kendiniz evinizde aşağıdaki tarifi kullanarak yapacaksınız isterseniz ki yada şanslıysanız İstanbul Fatih’te benzerleri ile yetineceksiniz. Size önerim ise mümkünse Mersin iline gidin hem gezin hem de yerinde bu eşsiz lezzetin tadına varın. Şimdiden afiyet olsun diyerek tarifimize geçelim. Bu tarifimi beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz. Hatta Instagram, Twitter ve Facebook sayfalarından bizi takip edebilirsiniz.
- Kişi Sayısı:
4 kişilik - Hazırlama Süresi:
10 dakika - Pişirme Süresi:
60 dakika
Malzemeler
Kerebiç Malzemeleri
- yaklaşık üç yemek kaşığı zeytinyağı,
- yaklaşık bir yemek kaşığı toz tarçın,
- yaklaşık bir su bardağı irmik,
- bir yemek kaşığı pudra şekeri,
- bir çay kaşığı kabartma tozu,
- üç yemek kaşığı toz şeker,
- bir tane büyük yumurta,
- 120 gram kadar tereyağı,
- aldığı kadar un ve ceviz,
- bir paket kadar vanilya.
Kerebiç Köpüğü Malzemeleri
- çöven otu kökü,
- yeteri kadar su,
Yapılışı
Öncelikle tüm malzemelerimizi hemen alıp kullanacak şekilde görebildiğiniz bir yere ayarlayın. Daha sonrasında yumurta ve pudra şekerini karıştırın. Devamında ise erimiş halde tereyağını, zeytinyağını, vanilya, irmik, un ve kabartma tozunu ekleyip iyice karıştırın. Mantı kıvamına gelmesini sağlayın. Hamurumuz hazır olunca buzdolabına alın ve yaklaşık 15 dakika dinlendirin.
İç kısmı içinde ceviz, şeker ve tarçını karıştırın. Dinlenmiş haldeki hamurdan biraz koparın ve içine hazırladığımız cevizli iç harcını ekleyin. Sonra yuvarlak şekilde kapatın. Dilerseniz kalıp kullanabilir veya eliniz ile şekil verebilirsiniz. Daha sonra tüm hamuru bu şekilde yapın ve tepsiye dizin. Yaklaşık 180 derecelik fırında kontrollü olarak pişirin. Pişme için üstünün kızarması yeterlidir. Dilerseniz fırından çıkınca bir kenara alın ve üzerine pudra şekeri ekin.
Kerebiç Köpüğü Yapılışı
Köpüğün hazırlanması için iki adet çöven otu kökünü temizleyin. Temizlediğiniz kökleri suyun içinde bir gece kadar bekletin. Ertesi gün iki saat kadar kaynatın ancak suyun eksilmemesi gerekir. Yani kaynatırken su ilavesi yapın.
İki saat sonra süzün ve içine şeker ekleyip eritin. Ardından yaklaşık bir saat kadar çırpın. Mümkünse mikser kullanın. Sonrasında kerebiç köpüğü hazır olacaktır.
Bu kadar uğraşamam derseniz krem şanti kullanabilirsiniz. Afiyet olsun.