Kış mevsimi denilince aklıma ilk gelen kuzine üzerindeki kestaneler ve kokusu odaya yayılsın diye koyduğumuz portakal kabukları geliyor. Günümüz şartlarında ise kuzine bulmak biraz zor. Özellikle İstanbul gibi yerde çok çok zor. Genelde büyük şehirlerde insanlar 8-18 cenderesi arasında sıkışmış bir yaşam tarzına sahip. Dolayısı ile bu hayat şartları ile yaşamdan keyif almayı unutuyoruz ve adete modern köle şeklinde yaşıyoruz. Biraz da bundan olsa gerek belki şuan vereceğim pratik kestane pişirme teknikleri arasından daha önce duymadığınız olabilir. Bununla beraber her köy çocuğu doğada kendine özgü pişirme teknikleri de geliştirmiş olabilir aslında… Bunlar aslında ne kadar doğa ile içli dışlı olduğumuza göre değişiyor. Son olarak dilerseniz kestanenin yanına çay dışında da içecekler sunabilirsiniz. Bunun için içecek tarifleri kategorisine göz atmanız yeterlidir. Farkındayım biraz uzattım. Bu nedenle hemen kestane pişirme teknikleri nelermiş başlıklar halinde inceleyelim.
Kestane Pişirme Teknikleri: Tavada Pişirme
Genelde tercihim aslında odun ateşi üzerinde pişen yiyeceklerdir. Ancak çalışan insanların ne yazık ki buna ne zamanı ne imkanı oluyor. Bu nedenle en pratik kestane pişirme yöntemi olan ocak ateşi üzerinde tavada pişirme yöntemini tercih edebilirsiniz.
Tavada kestane pişirmek oldukça kolaydır. Bunun için öncelikle kestaneleri bir bıçak yardımı ile çizin. Böylece piştikleri zaman patlamaz ve pişme sonrası kabuklarını soyması kolay olur. Kestaneleri çizdikten sonra oda sıcaklığında suyun içerisine koyun. Yaklaşık 15 dakika kadar bekletin. Sonrasında iyice yıkayın ve tavaya alın. Tavanın kapağını kapatın. Kısık ateşte kontrollü olarak dilediğiniz kadar (ortalama 20 dakika yetiyor) pişirin. Ilık şekilde sunabilirsiniz.
Fırında Kestane Pişirme Teknikleri
Fırında kestane pişirme tekniği ise aslında tavada pişirme tekniği ile aynı olmasına rağmen daha pratik diyebiliriz. Çünkü fırın üzerinde zaman ayarlama şansımız vardır. Tavada ise kontrol etmemiz gerekir. Bu nedenle en çok ev ortamında fırında kestane yöntemi kullanılır.
Fırında kestane pişirmek için öncelikle güzelce kestaneleri çizin. Sonrasında oda sıcaklığındaki suyun içinde 15 dakika kadar bekletin. Daha sonra ise güzelce yıkayın ve suyunu süzün. Bir fırın tepsisi içine fırın kağıdı serin. Üzerine ise kestaneleri yerleştirin. Mümkünse üst üste gelmemelerini sağlayın. Sonrasında ise 200 dereceklik fırında 20 – 25 dakika kadar pişirin. Kestanelerin büyüklüğü ile pişme süresi doğru orantılı olarak artmaktadır.
Közde Kestane Pişirme Tekniği
Akşamları semaverin közünü kullanarak muhteşem kestaneler pişirebilirsiniz. Bunun için kestaneleri güzelce çizin ve yıkayın. Sonrasında haşlama şeklinde isterseniz incir yaprağına kuru şekilde isterseniz de alüminyum folyaya sarın. Yaklaşık 15-20 dakika pişirin. Burada dikkat etmeniz gereken kestaneler büyük ise pişme süresinin daha önce dediğim gibi artacağıdır. Bu tüm pişirme tekniklerinde aynıdır. Özellikle incir yaprağına sarıp denemenizi isterim. Doğal ve tamamen organik şekilde kestane pişirmiş olursunuz.
Suda Haşlama Yöntemi İle Kestane Pişirme Tekniği
Klasik ve genelde pek kullanılmayan bir yöntemdir. Elbette seveni vardır ama bana göre olmadığını söyleyebilirim. Genelde de zaten sokak kestanesi de közde pişer. Elbette o tarz pişirmeyi herkes biliyor.
Suda haşlama tekniğinde de durum aynı aslında. Öncelikle kesateleri güzelce yıkayın. Sonra hepsini tek tek çizin. Sonrasında yaklaşık 20 dakika kadar kaynatın. Eğer kestaneler büyük ise zaten sürenin uzayacağını daha önce belirtmiştim. Ona göre kontrol ederek pişirebilirsiniz.
Bu teknikler dışında çok bilinmeyen tuzda pişirme yöntemi de olduğunu söyleyebilirim. Ancak yukarıdaki pişirme teknikleri fazlasıyla yeterli ve yapılabilir tekniklerdir. Bu nedenle tuzda pişirme açıkçası pek cazip gelmedi. Dolayısı ile sizinle detaylı olarak paylaşmak istemedim.
Bu yazım ile sizlere kestane pişirme teknikleri hakkında bilgiler sundum. Yazımı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınız üzerinden sevdikleriniz ile paylaşabilirsiniz. Bunun dışında dilerseniz siteme abone olabilir ve Instagram, Twitter, Facebook sayfalarım üzerinden de takip edebilirsiniz.