Kıymalı tarhana çorbası neden önemlidir? Çorbaların baş tacı dediğimiz zaman hemen aklımıza ya mercimek yada tarhana çorbası gelir değil mi? Özellikle soğuk kış günlerinde bir tabak sıcak tarhana çorbasının yerini hiç bir şey tutmaz. Ülkemizde yöresel olarak tarhana içeriğine göre değişse de bilinen en iyi çorba olmasıdır. Mesela Malatya’nın tarhanası ile Uşak ilimizin tarhana şekli ve içeriği farklıdır. Kimi salça ilave eder kimi isot ama sonuçta ortaya ülkemizin en güzel lezzetlerinden olan tarhana çorbası çıkar. Bu yazımda sizler kıymalı tarhana çorbasının tarifi hakkında bilgi vereceğim. Malum Kurban Bayramı yeni bitti. Evde etler ve kıymalar dolu. Durum böyle olunca bunlar için en tüketim yollarından biride kıymalı tarhana çorbası diye düşündüm.
Kıymalı Tarhana Çorbası Faydalı mı?
Tarhana zaten içeriği itibari oldukça faydalı bir üründür. Özellikle yöresel ev yapımı olan tarhananın içeriğine bir çok çeşit baharat katılır. Bu baharatlar doğal ve şifa kaynağı olduğundan oldukça faydalıdır. Bu yolla yapılan kıymalı tarhana çorbası elbette faydalı olacaktır. Özellikle soğuk havalarda tüketildiğinde hem grip gibi hastalıkların önlenmesinde hem de içindeki baharatlar sayesinde ısınmanızı sağlayacaktır. Bununla beraber içeriğindeki et ürünü olan kıyma sayesinde günlük protein ihtiyacınızın karşılanmasına yardımcı olacaktır. Hazır tarhanaları pek tercih etmeyin derim. Özellikle şu dört kişilik paket halinde satılan hazır çorbaların sadece tarhana değil tüm çeşidinden uzak durun derim. Neden derseniz bu konu hakkında aslında daha önceki bir çok yazımda söz ettim. Yine tekrarlamakta fayda olacağını düşünüyorum. Almayın, çünkü içeriğinde bir çok kimyasal madde mevcut. Bu maddeler hem raf ömürlerini uzatmaya hemde kıvam vermeye yarıyor. Ancak bununla beraber sağlığımızda olumsuz derecede etkilemektedir.

Bilinmesi Gereken Püf Noktaları Nelerdir?
Aslında püf noktası oldukça basit diyebiliriz. Öncelikle kullanacağınız malzemelerin doğal olması önemlidir. Mesela kurban eti yaptığınız zaman ve birde ev yapımı tarhana kullandığınızda tadı oldukça lezzetli olacaktır. Kıymanızı seçerken fazla yağlı olmamasına özen gösterin. Ayrıca çorba içerisine iç yağı felan sakın ek olarak eklemeyin. Bunun yerine azıcık tereyağı ve zeytinyağı karışımı kullanabilirsiniz. Bazıları iç yağını lezzetli bulsa da sağlıksız olduğu kesin. Damar tıkanıklığına yol açtığını unutmayın derim. Bu kadar giriş bilgisinden sonra şimdi tarifimize geçebiliriz.
Tarifimizi beğendiyseniz hemen sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz. Paylaşım için butonları kullanırsanız Whatsapp gibi popüler uygulamalar üzerinde de paylaşabilirsiniz. En güncel içerikler ve duyurularım için Instagram, Facebook ve Twitter hesaplarımdan takip ediniz.
- Kişi Sayısı:
4 kişilik - Hazırlama Süresi:
30 dakika - Pişirme Süresi:
20 dakika
Malzemeler
- bir yemek kaşığı kadar domates-biber karışık salça,
- yaklaşık 5-6 su bardağı kadar oda sıcaklığında su,
- yaklaşık 150-200 gram kadar az yağlı kıyma,
- yaklaşık 4-5 yemek kaşığı toz tarhana,
- bir yeme kaşığı kadar tereyağı.
Yapılışı
Her zaman olduğu gibi öncelikle kullanacağınız tüm malzemeleri gözünüzün gördüğü bir yere dizin derim. Sonrasında ise uygun bir tencereyi alın ve içerisinde tereyağını güzelce eritin. Dilerseniz birazda zeytinyağı ilave edebilirsiniz. Ancak fazla olmasın. Sonrasından kıymayı ilave edin ve güzelce kavrulmasını sağlayın. Kıyma kavrulurken tuzunu da ekleyin. Daha sonrasından kıymanın kavrulması bitmesine yakın salçayı ilave edin. Çok az olacak şekilde salçayı da karıştırarak kavurun. Sonra elimizde bulunan suyu ekleyin. Su ekleme işleminden sonra önceden bir tas ılık suyun içince ıslattığımız tarhanamızı ekleyelim. Tarhanayı yarım saat önceden ıslatmanız yeterlidir. Bundan sonraki süreç ise çorbamızın kaynamasını sağlamaktır. Çorbamız kaynayınca ocağın altını kapatabilirsiniz. Sıcak şekilde servis yapabilirsiniz. Dilerseniz yanında pul biber, karabiber gibi baharatlar sunabilirsiniz. Ben zaten tarhananın içinde olduğu için eklemedim. Siz zevkinize göre ekleme yapabilirsiniz. Afiyet olsun ve tarifimi paylaşmayı unutmayın.