Kabakgiller ailesine ait bir tür olan kudret narı bitkisi birçok hastalığı tedavi edici olma özelliği ile bilinir. Kolay yetişmesi ve saklama şekli ile dayanıklılık süresi uzun olan bu bitkiyi şifalı bitkiler listesinde üst sıralarda görmek mümkündür. Dünya genelinde ilaç üretiminde dahi kullanılan bu bitkinin alternatif tıptaki yoğun kullanımı ile birlikte ülkemizde de kullanımının ve üretiminin yaygınlaştığını görmek mümkündür. Bu yazımda sizlere “Evde kudret narı macunu nasıl yapılır?” sorusunun cevabını vereceğim. Tarife geçmeden önce kudret narı hakkında biraz bilgi vermek istiyorum.
Kudret Narı Nasıl Yetiştirilir?
Kudret narı yetiştirilmesi zor bir bitki değildir. Doğru ekim zamanında ve doğru sulama ile hemen hemen herkesin yetiştirebileceği bir türdür. Genellikle Nisan ve Mayıs aylarında dikilmesi tavsiye edilir. Çünkü tohum için en uygun sıcaklık bu aylardadır. Tohum olarak alınıp ekilebileceği gibi tohumdan yetiştirilen fideler şeklinde de üretimi yapılabilir. Yaz döneminde düzenli sulama isteyen kudret narı başka bir özel bakım gerektirmez. Sarıcı bir bitki çeşidi olduğu için yeterli yükseklikte destekleme sistemi mutlaka sağlanmalıdır. 1-1,5 ay içerisinde meyveleri olgunlaşmaya başlayabilir. Bir taraftan meyve verirken diğer taraftan çiçeklenmeye devam ettiği için uzun süre meyve alınan nadir bitkilerdendir.
Kudret Narı Macunu Ne işe Yarar?
Genel anlamda kudret narı macunu başta mide, bağırsak, ülser, kolit, kabızlık, çeşitli yaralanma ve leke tedavileri, şeker hastalığı tedavisi, egzama ve sedef olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde ek olarak kullanılmaktadır. Hücre yenileme özelliği bulunduğu için yara iyileştirmede ve kozmetik sanayinde de kullanılır. Kudret narının meyvesi taze olarak tüketilebileceği gibi çekirdekleri ayıklandıktan sonra ezilerek bakla yapılan bir karışım şeklinde de tüketilebilir. Aç karına tüketilmesi halinde daha faydalı olan bu karışım şeker hastaları tarafından doktor kontrolü ile tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Meyveler taze değilse yine temizlenirmiş ve küçük doğranmış parçalar halinde bakla karıştırılır ve cam kavanozda bir ay kadar bekletilir bu sayede meyvelerin yumuşaması ve özünün çıkması sağlanır. Aynı karışımı şeker hastalığı veya deri yaraları için kullanmak isteyenler zeytinyağı ile hazırlayabilir. Fakat zeytinyağlı halinin 6 ay bekletilmesi tavsiye edilir. Zeytinyağlı hali cilt ve deri hastalıklarında rahatlıkla kullanılabilir. Karaciğer için çok faydalı olmasının yanı sıra antioksidan özelliği ile antibiyotik etkisi gösterir.
Hazır halde bulunan karışımlar piyasada mevcuttur fakat hijyen ve maksimum fayda sağlamak için evde hazırlanması en makbulüdür. Son olarak bu yazımı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz. Hatta Instagram, Google Plus ve Facebook sayfalarından bizi takip edebilirsiniz.
- Kişi Sayısı:
- kişilik - Hazırlama Süresi:
- dakika - Pişirme Süresi:
- dakika
Malzemeler
- 3 tane olgun derecede kudret narı,
- üstünü örtecek kadar zeytinyağı,
Yapılışı
Öncelikle kudret narlarını güzelce yıkayın. Devamında ise çekirdeklerini çıkarın. Çekirdekleri aldıktan sonra kalan kısmı ise çok ince şekilde dilimleyin. Daha sonrasında hepsini bir kavanoza koyun. Buzdolabında iki gece bu kavanozu bekletin.
İki gün sonra sulanmış olacaktır. Bu su acı sudur. Bunun için suyu süzün. Sonra tekrar kavanoza koyun ve üzerini örtecek şekilde zeytinyağı ilave edin. Bu şekilde yaklaşık olarak iki hafta bekletin. Sonrasında kullanıma başlayabilirsiniz.
Not: Kudret narı şifalıdır ancak önceliğiniz uzman bir doktora görünmek olsun. Kafanıza göre kullanmayınız. Bu bir ilaç değildir.
Kullandığınız zeytinyağının kalitesi kudret narı macunu için önelidir. Genel kullanımı sabahları aç karnına en fazla bir tatlı kaşığı kadar tüketmektir. Tabi ki siz kendi ölçünüz için doktor tavsiyesi alabilirsiniz.
Bazı kaynaklarda olgun meyve çekirdeklerinin zararlı olabileceği belirtilmiştir. Bu nedenle tüketiminde dikkat edilmelidir.