Çorba tarifleri elbette özellikle kış mevsiminde daha çok aranıyor. Ancak bana göre her yemekte olmazsa olmaz diyebilirim. Lezzetli çorbaların yanında değişik tatları sunan malzemelerde kullanmak önemli aslında. Tıpkı kuru börülce çorbası tarifi gibi diyebilirim. Aslında benim gözlemlediğim sofralarımızda bu lezzetli sağlık deposu diyebileceğim kuru börülceyi fazla kullanmıyoruz. Nedendir bilemem ancak sadece salata içerisinde kullanma şeklinde çok karşılaştım. Elbette salatası güzel olabilir. Ancak kuru börülce aynen nohut veya kuru fasulye gibi bir bakliyat değeri görmüyor. Bunun nedeni sanırım birazda tercihlerimizden kaynaklanıyor gibi. Üstelik fasulyeden daha ucuz olduğunu hatırlatmama gerek yok sanırım.

Kuru Börülce Çorbası Tarifi
Kuru Börülce Nelere Faydalıdır?
Sağlık açısından bir çok yararı olduğu bilinmektedir. Bu nedenle kuru börülce çorbası veya diğer tarifleri arada bir denemeniz iyi olacaktır. Kuru börülcenin faydalarını maddeler halinde saymak gerekirse şu şekilde sıralayabiliriz.
- En çok bilinen özelliği yüksek tansiyonu düşürür,
- Ayaklarda oluşan çeşitli şişkinliklerin inmesine yardımcı olur,
- Göz sağlığını desteklediği bilinmekte,
- Eskilerin afrodizyak olarak tercih ettiği bilinmekte,
- Mesanede meydana gelen taşların düşmesine yardımcı olur,
- Ağızla ilgili neredeyse tüm iltihaplara iyi geldiği bilinmekte,
- Kan şekerinin ayarlanmasında yardımcı olduğu bilinmekte,
- En çok bilinen ve kullanım nedeni ise kansızlığa iyi geldiğidir.
Yukarıda saydığım özellikler dışında daha bir çok özelliği olduğunu bilin. Tüm bu özellikle bile tek başına bu lezzetli kuru börülcenin kullanılması gerektiğinin kanıtıdır. İster salata isterseniz kuru börülce çorbası ama bir şekilde tüketmenizde fayda olduğunu bilin.
Kuru Börülce Çorbası Yapılışı Zor mu?
Aslında baktığımız zaman kuru fasulye tarzında bir besindir. Yani kuru fasulye yemekleri kadar zorluk derecesine sahip diyebilirim. Daha net konuşmak gerekirse hiç bir zorluğu yok demek daha doğru olacak sanırım. Aynen fasulye gibi bir gece önceden ıslatılması gerektiğini hatırlatayım.
Bu lezzetin yanında güzel yemek tarifleri arasından dilediğinizi seçebilirsiniz. Benim favorim ise et yemekleri ve yanında buharda pilav tarifi olduğunu belirtebilirim. Dilerseniz sizde bu şekilde bir menü hazırlayabilirsiniz. Bu tarifimi beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz. Hatta Instagram, Google Plus ve Facebook sayfalarından bizi takip edebilirsiniz.
- Kişi Sayısı:
4 kişilik - Hazırlama Süresi:
50 dakika - Pişirme Süresi:
30-45 dakika
Malzemeler
- bir yemek kaşığı kadar domates – biber karışık salça,
- birer tatlı kaşığı toz kırmızı biber, kekik, pul biber,
- bir su bardağı önceden ıslatılmış kuru börülce,
- yaklaşık 5 su bardağı sıcak su,
- 4 yemek kaşığı kadar pirinç,
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı,
- bir veya iki tane havuç,
- 2 veya 3 diş sarımsak,
- yeteri kadar tuz.
Yapılışı
Öncelikle tüm malzemeleri her tarifimizde olduğu gibi hemen alabileceğiniz bir yerde toplayın. Kuru börülceyi bir gece önceden ıslatın. Yani yarım bardak kuru börülce ıslatmanız yeterli olacaktır. Biraz şişince neredeyse bir bardak oluyor.
Sonrasında ise havucu, sarımsakları doğrayın. Uygun bir tencerenizi hazırlayın ve içine yağ koyup kızdırın. Üzerine havuçları ekleyin ve soteleyin. Ancak fazla soteleme yapmayın. Aynı şekilde sarımsakları da ekleyin ve karıştırın. Son aşamaya doğru karışık salçayı ekleyin ve iyice karıştırın salça kokusu kalmasın. Toz biberi ve sonra kuru börülceleri ekleyin. Üzerine suyunu ekleyin. Güzelce karıştırın.
Ocağı kısın ve börülceler yenecek kadar yumuşamasını sağlayın. Cinsine göre yaklaşık yarım saat kadar sürmektedir. Yumuşama olduktan sonra yıkayıp temizlediğiniz pirinci ekleyin. Aynı şekilde pirinç yumuşayana kadar pişirin. Son olarak geriye kalan baharatları ekleyin. Şimdiden afiyet olsun.
Not: Tarifte belirtmedim ancak dilerseniz benim gibi maydanoz eklemesi de yapabilirsiniz.