Malatya usulü tarhana çorbası denildiği zaman belki şaşırabilirsiniz. Çünkü Malatya denildiğinde aklımıza ilk kayısı gelir. Ancak bu sefer size kayısı ile ilgili bir tarif vermeyeceğim. Aksine kayısılı tarifler kadar muhteşem bir lezzete sahip yöresel tarifler arasından bir öneride bulunacağım. Bu tarifim Malatya usulü tarhana çorbası olacak. Bilinen tarhanadan biraz farklı ancak çok güzel bir lezzete sahiptir. Ayrıca bu tarif sayesinde çocuklarımıza ıspanak yedirebiliriz. Bizimkiler en azından bu şekilde tüketiyor. Sanırım bu genel bir sorun. Ispanaklı lezzetlerin oldukça çok çeşidi var ama bu tarifi belki ilk defa duyacaksınız. Şimdi tarifimize geçelim.
Malatya Usulü Tarhana Çorbası Malzemeleri
- Malatya yöresinden on adet tarhana (Toz değil dilim şeklinde oluyor.),
- yarım kilo ıspanak,
- dört yemek kaşığı tere yağı,
- bir çorba kaşığı nane,
Malatya Tarhanası Nasıl Yapılır?
Çorbamızın püf noktası yöresel ürünlerin kullanılmasıdır. Elbett büyük şehirde belki bu olanağınız olmayabilir ancak varsa kesinlikle kullanın. Yapımı itibari oldukça kolay ve diğer tarhana çorbası tariflerinden aslında pek bir farkı yoktur. Yapım aşamalarını ise şu şekilde özetleyebiliriz:
Öncelikle Malatya tarhanası sert ve yaprak şeklinde oluyor. Bu nedenle Malatya tarhanasını geceden ıslatmanız gerekli. Elbette sıcak su ile anında yumuşatabilirsiniz ancak bu yöntemi önermiyorum. Geceden sakince içine sine sine yumuşaması daha lezzetli olacaktır. Bu nedenle geceden ıslatmanız daha iyi olacaktır.
Pişirme zamanı geldiğinde ise uygun bir tenceremize tarhanamızı alıp pişirmeye başlayacağız. Yeri gelmişken bu çorba çeşidimiz görselde de sunulduu gibi salçasız bir çorbadır. Dilerseniz salça ekleyebilirsiniz ancak orjinali bu şekildedir. Bu nedenle orjinal lezzeti korumak adına salça eklemenizi önermiyorum.
Çorba yapılışına devam edersek normal şekilde tarhanayı ve suyu tencerede bir güzel pişirin. Bu arada tarhana pişerken biz de ıspanaklarımızı çok küçük olacak şekilde doğrayalım. Çorbada belli olmasın derseniz mikserden felan geçirebilirsiniz. Tarhana pişme işlemi bitti bitecek derken ıspanakları ilave edelim. Ispanakların pişmesini bekleyelim. Bu arada ıspanaklar pişerken bizde uygun bir tavada yağ eritip içerisine baharatlarını da ekleyip sosumuzu yapalım. Çorbamız pişti ve servis zamanı geldiyse sıcak şekilde sunabilirsiniz. Servis ederken önceden hazırlamış olduğunuz sosunuzu da üzerine döküp servis yapınız. Afiyet olsun.
Bu tarifimi beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınız üzerinden sevdikleriniz ile paylaşabilirsiniz. Bununla beraber zaman zaman yaptığım paylaşımlarımdan ve son yayınlarımdan haberdar olmak adına Instagram, Twitter ve Facebook sayfalarımdan beni takip edebilirsiniz.