Çoğu yerde muhammara diye karşılaşabileceğiniz ancak pek yabancısı olmadığınız bir lezzeti sizlerle paylaşmak istedim. Muhammere aslında bildiğimiz ve marketlerde acıka adı ile satılan bir çeşit kahvaltılık veya mezelik diyebilirim. Gerçekte ise bu eşsiz lezzet Kafkas kökenlidir. Temel olarak yapılış yöntemi aynı olsa da yöresel olarak farklar olabilir. Bir kısım aşırı derece acılı yaparken diğer taraf bol cevizli yapabilir. Bu aslında birazda eldeki malzeme ile alakalı bir durum sanırım. Yani ben bu tarif için ne kadar malzeme saysam da siz kendi zevkinize göre ekleme ve çıkarımlar yapabilirsiniz. Size önerim ise kahvaltılık olarak düşünüyorsanız fazla acı yapmayın. Çünkü sabah sabah acı herkes tarafından pek tercih edilmemektedir.
Muhammere Kahvaltılık Bir Tarif mi?
Aslında ülkemizde kahvaltılık tarifler arasında algılansa da bazı yerlerde de meze olarak kullanılmakta. Daha önce belirttiğim gibi içerik hakkında değişiklik yapılarak ister meze isterseniz sadece kahvaltıda kullanmak üzere yapabilirsiniz. Verdiğim tarif için ceviz kullanmış olsam da siz dilerseniz fındık kullanabilirsiniz. Ancak en lezzetli hali cevizli olduğunu belirteyim.
Özellikle sobalı veya kuzine dediğimiz katı yakıt kullanan evlerde ayrı bir lezzetli oluyor. Şöyle ki kahvaltıda soba veya kuzine üzerinde ekmekleri kızartıp üzerine tereyağı ve muhammere sürünce tadından yenmiyor. Eminim çocukluk döneminde sizde bu tarz lezzetleri tatmışsınızdır. Ben halen unutamam ve mumla ararım o günleri…
Muhammerenin Püf Noktaları
Bu güzel lezzetin eşsiz olması bana göre kullanılan malzemelerin doğallığından kaynaklanıyor. Mesela benim aylık olarak aldığım bir yer var. Orası ürünleri yöresel olarak belirli kişilere hazırlatıyor ve o şekilde satıyor. Acıka veya acuka denilen muhammere içinde genel olarak Hatay ilini tercih ediyorlar. Neden diye sorduğumda ise o yörede kullanılan salçanın ve biberlerin ayrı bir lezzeti olduğunu söylüyorlar. Bunun bana göre tek nedeni doğallık olsa gerek. Çünkü orada katkı maddesi kullanımı gibi bir durum yok. Sadece salça değil zeytinyağı konusunda da iyiler. Elbette Ege yöresine göre ilk tadım size biraz acı gelebilir. Ancak bu acılık tamda acıka için istenen derecededir.
Bununla beraber malzemelerde kullanılan salça tek bir ürüne ait değildir. Yani sadece domates veya biber salçası kullanılmamaktadır. Tam aksine ikisi birlikte karışık olarak kullanılmakta. Tabi siz biber salçası ağır basmasın derseniz domatesi bir tık fazla kullanabilirsiniz. Bu durumda size bir dip not olsun. Şimdi bu eşsiz lezzetin nasıl yapıldığına bir göz atalım. Afiyet olsun. Bu tarifimi beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz. Hatta Instagramve Facebook sayfalarından bizi takip edebilirsiniz.
- Kişi Sayısı:
4-5 kişilik - Hazırlama Süresi:
20 dakika - Pişirme Süresi:
- dakika
Malzemeler
- yeteri kadar kimyon, tuz,nane, karabiber, pul biber,
- 2 yemek kaşığı kadar acı biber salçası,
- 2 yemek kaşığı kadar domates salçası,
- çeyrek çay bardağı kadar tahin,
- 1 su bardağı kadar sarı leblebi,
- 2 su bardağı kadar ceviz içi,
- bir çay bardağı zeytinyağı,
- 5-6 diş kadar sarımsak,
Yapılışı
Öncelikle tüm malzemeleri hemen alınacak derece bir yakın yere hazırlayın ki zaman kaybolmasın. Daha sonrasında cevizi ve leblebileri iyice ezin hatta toz haline getirebilirsiniz. Dilerseniz cevizleri biraz büyük bırakabilirsiniz.
Benim önerim ise hepsini ufak şekilde hazırlamanız yönünde olacaktır. Sarımsakları da aynı şekilde rondodan geçirip ufaltın. Tüm malzemeleri uygun bir kabın içine koyup iyice hamur gibi yoğurun. Tamamen karıştığından emin olun.
Zamanınız var ise 24 saat dinlendirin. Yoksa uygun tabaklara koyup servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun…