Reçel market raflarından sağlıksız şekilde temin edileceği gibi sağlıklı bir şekilde evinizde de yapabilabilir bir kahvaltılıktır. Genellikle kahvaltıda tüketildiğinden kahvaltılık sınıfında adı geçer. Tabi ki bana göre tatlı sınıfında da yeri vardır. Bu yazımda size En güzel reçel nasıl yapılır? ve Reçel yapmanın püf noktaları nelerdir? gibi soruların cevaplarını vereceğim. Önce reçel yapacağınız meyveleri daha önceki ” Meyve Saklama Yöntemleri” konulu yazımda belirttiğim gibi saklamaya çalışın. Yazımı hala okumadıysanız buradan okuyabilirsiniz.
Reçeli pişidiğiniz kabın yapısı önemlidir. Özellikle alüminyum kullanmamaya dikkat edin. Mümkünse bakır veya emaye tencere kullanmanız önemlidir.
[baslik]Reçel Hazırlama İpuçları[/baslik]
Öncelikle reçel için o günü ayırmak önemlidir. Reçel yapılırken kokusunu koruması açısından ocakta pişen başka bir şey olmamalı. Aksi durumda reçelin organik kokusu gidebilir. Reçel için meyve seçimi oldukça önemlidir. Tam olgunlaşmış meyeveler seçilmeli. Tabi ki yapacağınız reçelin türüne göre değişebilir. Aromayı artttırmak için çeşitli baharatlar kullanılabilir. Bunların başında tarçın gelmektedir. Yanında vanilya ve limon kullanımı oldukça yaygındır. Mesela elma reçeli için limon kabuğu ve tarçın eklenebilir. Reçelini yapacağınız elma reçeli türüne göre şekeri ayarlamanızda önemli.
Şeker konusuna gelmişken enel olarak tatlı meyvelerden reçel yapacaksanız şeker oranını mümkün olduğu kadar az tutmalısınız. Bu sayede daha sağlıklı ve doğal şekerli organik reçel elde edebilirsiniz. Tatlı meyvelerden yapılan reçellerde limon oranı önemlidir. Hatta standart olarak genellikle bir kilo şeker için 3-4 damla limon kullanılır. Tabi ki zevkinize göre bu durumu değiştirebilirsiniz.
Bazı narin meyvelerde reçel yapımında sıklıkla kullanılır. Bunların başında kayısı, erik, çilek, ahududu vb. sayılabilir. Bu narin meyvelerin kolay şekilde dağılmasını önlemek için önceden karbonatlı suda bekletebilirsiniz. Çok fazla değil beş dakika bekletmeniz bile yeterli olacaktır. Özellikle çilek reçeli ve ahududu reçeli için bunu uygulamanız iyi olur.
Pişirme esnasında bilmeniz gereken püf nokta ise reçelin ateş üzerinde uzunca bırakılmamasıdır. Yani pişirme esnasında on dakika aralıklar ile ateşten alınmalıdır. Karıştırıp tekrar ocağa koymalı ve pişirmeye devam etmelidir. Bu sayede meyveler reçel şurubunu iyice çeker ve meyveler buruşuk şekilde olmaz.
Bu şekilde reçeli pişirdikten sonra reçelin hazır olup olmadığını anlamak için temiz bir zemine veya tabağa damlatın. Bu şekilde yaptığınız zaman reçel damlası dağılmadan kalabiliyor ise reçeliniz olmuştur demektir.
Reçelimiz kontrol ettik pişmiş ve sıra geldi kavanozlara koymaya. Sakın sıcak şekilde kavanoza koymayın. Öncelikle soğumasını bekleyin. Aksi durumda reçelin şurup kısmı dibe çöker ve emeklerimiz boşa gider. Sonuçta kavanoza koyunca iki ayrı şekilde paşa çayı gibi görmek istemeyiz.
[baslik]Reçel Yapma Püf Noktaları: Saklama Koşulları[/baslik]
Reçelimiz hazır ve kavanozlara koyduk. Burada dikkat edeceğimiz nokta kesinlikle sıcak olmamasıdır. Aynı şekilde kavanozun ağzını kapamak için soğumasını beklemeliyiz. Eğer sıcak şekilde kavanozu kapatırsanız, kapakta su toplanması olur ve reçelinize bulaşır. Bu durumda reçelinizin tadı bozulur. Bu durumu önlemek için soğuk olmasına dikkat etmeliyiz. Reçellerin küflenmemesi için ne yapılmalı? derseniz saydığım bütün kurallara dikkat etmeniz yeterlidir.
Reçel kavanozları serin, güneş görmeyen yerde temiz şekilde saklanmalıdır. Buzdolabına koymanızı önermiyorum. Eğer sıfır şekerli reçel yaptıysanız ve buzdolabına koymanız gerekiyor ise dolabın kapak kısmına koyabilirsiniz. Sizinde reçel yapma püf noktaları hakkında bildikleriniz var ise yorum kısmında veya yazı şekllinde sitemizde yayınlayarak bizimle paylaşabilirsiniz.