Susamlı Gevrek Simit Tarifi / Susamlı Simit Nasıl Yapılır?

Susamlı Gevrek Simit Tarifi

Tarif Puanı
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
  • 2 oy verildi.
  • puanı: 5,00
  • Loading...
    FavoriteLoadingDeftere Ekle

    kişinin defterinde

    Susamlı Gevrek Simit Tarifi
    20 Mart 2018 1519 defa okundu 0 yorum

    Çocukluğumuzda özellikle okulda bir simi ve bir gazoz bize bayram tadı verirdi. Elbette her ürünü istediğimiz gibi alamıyorduk. Ancak aldığımız gıda ürünleri de gerçek manada aranan lezzeti veriyordu. Günümüzde ise her ürünün içerisinde bir Çin eklentisi var. Dolayısı ile eski tadı ve sağladığı faydayı yakalamak imkansız hale geliyor. Durum susamlı gevrek simit tarifi içinde aslında aynı. Özellikle çok ucuz fiyata satılan simitlerde Çin susamı kullanılıyormuş. Elbette bu demek değil ki pahalı susamlı gevrek simit tarifi için Çin susamı kullanmıyorlar… İşini hakkıyla yapmayan ve ucuz olsun sağlık önemli değil, para gelsin düşüncesi bir çok satıcıda mevcut. Ancak yinede özel yerlerde bu tarz lezzetleri bulmak mümkün. Tabi ki benim tavsiyem sağlık açısından ev ortamında yapılmasıdır. Bu arada sağlık demişken diyet düşünüyorsanız sağlıklı diyet tarifleri kategorisine göz atabilirsiniz.

    Susamlı Gevrek Simit Tarifi Ne Zaman Çıkmış?

    Tarihte bilinen en eski tarifi Osmanlı dönemlerinde karşımıza çıkıyor. Elbette başka bir isimle başka yerlerde de yapılma ihtimali yüksek. Osmanlı döneminde özellikle Ramazan Ayı gibi özel aylarda verilen iftar yemeği sonrasında padişah oradaki askerlere hediye ediliyormuş. Hatta sarayın un deposu simithane ve padişah fırını ise simit fırını olarak anılıyormuş.

    Susamlı Gevrek Simit Tarifi Tarihçesi

    Susamlı Gevrek Simit Tarifi Tarihçesi

    Yurt dışında benzer lezzetlerle karşılaşmanızda mümkün. Elbette o lezzetleri orada sunanların bir çoğu Türk kökenli. Eski adı halka-i simit olarak bilinir. İlk olarak 18 yy.’da simit olarak isimlendirilmiştir. Yakın zamanda ise bir çok alternatifi çıkmıştır. Elbette simit ile alakası olmayan bu lezzetleri sucuklu simit, patatesli simit, kaşarlı simit vb. isimlerle piyasaya sürmüşlerdir. Orjinali ise halka şeklinde, susamlı ve çıtır olanıdır. Yani bu yazımızda bulacağınız susamlı gevrek simit tarifi gibidir.

    Susamlı Gevrek Simit Tarifi İçin Susamın Önemi

    Susamı elbette bir çok yiyecekte kullanılıyoruz. Ancak simit denildiği zaman susamın önemi daha fazladır. Orjinal ve doğal olarak topraklarımızda yetişen susam ile yapılan lezzetli simit hiç bir yerde bulunmaz. Özellikle yöresel olarak farklı lezzetler katılması ise daha fazla önem kazanmasını sağlamıştır. Örnek vermek gerekirse Adapazarı simidi için pekmez suyu kullanılır. Bu sayede bol susamlı ve gevrek bir simit elde edilir. Bu nedenle mi bilmemem benim en çok sevdiğim simit çeşitleri arasındadır. Susamın verdiği enerji ve simide kattığı lezzeti düşünürsek simit için olmazsa olmaz diyebiliriz.

    Birde az susamlı pastane simidi vardır. Biraz tatlı olduğu için benim sevmediğim bir simittir. Bu arada bu satırları sizlere hazırlarken dışarıda da simitçinin “hay di gevrek simit” diye sesi geliyor. Son olarak bunu da sizlerle paylaşmak istedim. Bakalım bu lezzetli susamlı gevrek simit tarifi sizinde hoşunuza gidecek mi? Şimdiden afiyet olsun diyelim…Bu tarifimi beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz. Hatta Instagram, Google Plus ve Facebook sayfalarından bizi takip edebilirsiniz.


    • Kişi Sayısı:
      4 kişilik
    • Hazırlama Süresi:
      20 dakika
    • Pişirme Süresi:
      20 dakika

    Malzemeler

    • kavrulmuş şekilde yaklaşık 400 gram susam,
    • yaklaşık 3 su bardağı kadar ılık su,
    • bir tatlı kaşığı kadar instant maya,
    • bir çay bardağı kadar pekmez,
    • bir tatlı kaşığı kadar tuz,
    • yarım kilo kadar un.

    Yapılışı

    Öncelikle tüm malzemeleri görülen bir kenara hazırlayın. Un seçiminde ise orjinalliği yakalamak adına protein oranı %12-15 arasında olan unları tercih edin. Bu değer tüm un paketlerinde genel olarak yer almaktadır.

    Öncelikle mayayı bir bardak su içinde eritin. Sonrasında uygun bir kabın içine veya tezgahınıza unu boşaltın. Undan bir tatlı kaşığı ayırın üstü için lazım olacak. Unun ortasını çukur yapın ve mayalı suyu ekleyip harmanlayın. Baktınız hamur sert oldu elinizi ıslatın ve yumuşatın. Üstüne ıslak bir bez örtün ve mayalanmaya bırakın. Yaklaşık bir saat mayalanması yeterlidir.

    Hamur kabarınca orta büyüklükte simit için 12-13 beze şeklinde bölün. Sonra bu hamurları parmak şekline getirin. Yaklaşık 2 karış kadar açmanız yeterli olacaktır. Sonra bu çubuk şeklindeki hamurların ikisini alın ve örgü şeklinde dolayarak simit haline getirin. Tüm hamuru bu şekilde yapın.

    Bir başka uygun bir kaba pekmezi dökün. üzerine yarım çay bardağı su ve bir çay kaşığı un ekleyerek harmanlayın. Bir tepsi içine de kavrulmuş susamı serin. Elde ettiğiniz simit hamurlarını önce pekmezli suya sonra susama batırın. Bolca susamlanması önemlidir. Sonra tepsiye dizin.

    Yaklaşık 250 derecelik fırında 15- 20 dakika pişirin. Sonrasında sıcak veya ılık servis edebilirsiniz. Afiyet olsun. Yorumlarınızı unutmayınız.

    NOT: Lezzeti yakalamak adına öncelikle fırını 250 derece ısıtın. Fırının alt kısmına fırın taşı koyun. Pişme esnasında bu taşı nemlendirin. Bu sayede orjinal tada yakın bir susamlı gevrek simit tarifi elde edebilirsiniz.

    Yorumlar

    İsim ve mail adresinizi yazın. E-Posta adresiniz gizli kalacaktır.

    Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.