Yerli tatlılarımızı eminim sizde seviyorsunuz. Bu yazımda bize ait bir lezzetten yani Sütlü Nuriye tatlısından söz edeceğim. Elbette şerbetli tatlıların yerini tutmaz ancak lezzeti gayet güzel. Belki sizde ilk duyduğunuz zaman bu ismi nereden almış diye düşünmüş olabilirsiniz. Kimilerine göre tatlıyı bulanın ismi diye belirtilmiş. Peki gerçek nedir? Tarifimize geçmeden önce bu eşsiz lezzet hakkında biraz tarihi bilgi vermek isterim ki doğrusunu bilin.
Sütlü Nuriye Nasıl Bulundu?
Eskilere bu tatlıyı sorsanız bilmeyebilirler. Ancak ihtilal tatlısı veya ihtilal baklavası derseniz işte o zaman bildiklerini görürsünüz. Aslında hepsi aynı tatlının ismi. Evet Sütlü Nuriye tatlısının diğer isimleri ihtilal tatlısı veya ihtilal baklavası olarak geçer. Peki ne alaka diyebilirsiniz. Şimdi o günlere gidelim ve bu lezzetin nasıl ortaya çıktığına göz atalım.
Sütlü Nuriye tatlısını bulan aslında hepimizin bildiği bir isim. Günümüzde Güllüoğlu Baklavaları diye bilinir. Bu firmanın sahibi Nejat Güllü tarafından bulunmuştur. Yaşanılanlara göre 12 Eylül döneminde bir generalin aldığı baklavanın fiyatını yüksek bulması ve şikayet etmesi üzerine bu tatlı ortaya çıkmış. Şöyle ki Ramazan Bayramı’ndan iki gün önce baklava fiyatı için bir sınır belirlenmiş. Ancak belirlenen bu fiyat ne yazık ki baklavanın maliyetini karşılamıyormuş. Bunun üzerine neler yapabilirim diye esnafla düşünürken Nejat Güllü, kendi çabası ile bir şeyler ortaya çıkarmış. Maliyeti düşürmek için içerisine koyduğu fıstığı almış yerine fındık koymuş. Birazda gramajı ağır olsun diye süt ilave etmişler. Bu sayede ihtilal döneminde belirlenen fiyata satılabilecek bir tatlı ortaya çıkmış.
Sütlü Nuriye İsmi Nereden Geliyor?
Aslında Sütlü Nuriye tatlısı ilk çıktığında bir ismi yoktu. Bu nedenle o dönemde daha çok ihtilal tatlısı veya ihtilal baklavası diye biliniyordu. Nejat Güllü’ye göre amaç bu tatlıyı insanlara sevdirmekti. Bu nedenle ilgin bir isim vermek istemişler. Nejat Güllü sonunda Sütlü Nuriye ismini vermiş. Peki hikayesi ne derseniz. İsmi koyana göre ismin hiç bir hikayesi yok. Sadece isim olsun diye konulmuş. Amaç insanları bu tatlıyı sevmeleri ve muhtemelen de ismini unutturmamak olsa gerek… Başka bir tarifte görüşmek üzere…
Ayrıca bu tarifimizi beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz. Hatta Instagram, Twitter ve Facebook sayfalarından bizi takip edebilirsiniz.
- Kişi Sayısı:
10 kişilik - Hazırlama Süresi:
60 dakika - Pişirme Süresi:
30 dakika
Malzemeler
Sütlü Nuriye Malzemeleri
- 3 veya 4 su bardağı kadar çekilmiş fındık içi,
- yaklaşık 40 yaparak hazır baklava yufkası,
- 300 gram kadar tereyağı veya margarin,
Sütlü Nuriye Şerbeti İçin Malzemeler
- bir su bardağından biraz fazla içme suyu,
- yaklaşık 3 su bardağı kadar toz şeker,
- yaklaşık 3 su bardağı kadar ılık süt,
- küçük bir limonun yarısı,
Yapılışı
Öncelikle malzemelerinizi görebileceğiniz yere yerleştirin. Kolayca alma imkanınız olsun ki işler hızlı olsun. Daha sonrasında uygun bir tencereye tereyağını veya margarini ne kullanacaksanız koyun ve eritin. Uygun bir tepsinizi alın yufkalara erittiğiniz tereyağını sürüp dizin. Her on katta bir azar azar fındık içini serpiştirin. Yufkaların hepsini bu şekilde bitirin. Daha sonrasında tatlıyı dilediğiniz şekilde kesin. Yani üçgen, kare ne isterseniz. Hazırladığımız tepsimizi 180 derecelik fırında yaklaşık yarım saat kadar kontrollü olarak pişirelim. Tatlımız pişerken bizde boş durmayalım ve şerbetimizi hazırlamaya başlayalım. Şerbet için öncelikle uygun bir tencerenizi alın. İçerisine limon hariç şerbet için belirtilen malzemeleri koyun. Bu şekilde karıştırın ve şekerin tamamen erimesini sağlayın. Şeker eridikten sonra çok az limon suyu ilave edin. Şerbet hazırlamanın püf noktası ise limonu fazla sıkmayın hatta gözünüz yemiyorsa hiç kullanmayın. Bir diğer nokta ise şerbeti kesinlikle kaynatmayın. Sadece şeker erisin ve biraz sıcak olsun hepsi bu. Bu arada fırındaki tatlımız pişmiştir. Hemen çıkarın ve çok değil en fazla iki dakika dinlendirin. Daha sonra sıcak şekildeki tatlımıza ılık olan şerbeti gezdirin. Sonrasında ise yaklaşık yarım saat kadar dinlendirin. Dinlendiğinden ve şerbetin iyice soğuduğundan emin olduğunuz zaman servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.