Sofralarımızın vazgeçilmezi ekmekler, evimizde yapabileceğimiz en basit hamur işi tarifleri arasında en gözdelerinden biridir. Her ne kadar soframızdan eksik olmasa da içerisine konan kimyasallar yüzünden sağlığa zararlı olduğu bilinmekte. Elbette doğallık adına içerisine katkı maddesi koymayan yerlerde mevcut. Özellikle büyük şehirlerde bu tür yerler oldukça az. Biraz Anadolu tarafında ise her yerde mevcut gibi. Özellikle köylerde üretilen ekmekler sağlıklı ve doğal olması ile dikkat çekmekte. Bu yazımda sizlere tahıllı ekmek tarifi ve yapımı hakkında bilgi vereceğim. Ev ortamında sağlıklı ve doyurucu ekmek yapmak isteyenler bu tarifimden faydalanabilir ki sanırım son günlerde de aranan tariflerin başında gelmekte.
Kullanacağınız malzemelerin doğal olması yapacağınız ekmeğin daha lezzetli olmasını sağlayacaktır. Özellikle köy yerlerinde veya yöresel şekillerde üretilen un ve diğer malzemeler istediğiniz lezzeti yakalamanıza yardımcı olacaktır. Şimdi tarifimize göz atalım.
Evde Tahıllı Ekmek Yapmak İçin Gerekenler
- yarım çay bardağından biraz az keten tohumu,
- 300-350 gram kadar tam buğday unu,
- 3 yemek kaşığı kadar çekilmiş haşhaş,
- 1 çay kaşığı kadar kimyon tohumu,
- 1 paket maya ve bir bardak ılık su,
- 150 gram kadar çavdar unu, tuz,
- 1 çay bardağı kadar çekirdek içi,
- 1-1,5 yemek kaşığı kadar kepek,
- 3-4 yemek kaşığı pekmez.
Tahıllı Ekmek Tarifi İçin Yapılış
Öncelikle malzemelerimizi hazırlayalım. Ekmek yapmak için doğal çamur tandır kullanmanız iyi olur. Ancak büyük şehirde yaşayanlar için bu tarz bir seçim neredeyse imkansız diyebilirim. Bu nedenle zorunlu olarak evde fırında yapabilirsiniz. Tahıllı ekmek tarifi için öncelikle hamurumuzu yapalım. Bunun için uygun bir kaba mayamızı ve suyumuzu koyup bir güzel mayamızı eritelim. Erime işleminden sonra unları ve tuzu ekleyip hamur şekline getirelim. Daha sonra içerisine keten tohumunu, haşhaşı, çekirdek içini ve pekmezi ekleyelim ve güzelce karışmasını sağlayalım. Hamurumuzu oluşturduktan sonra yaklaşık olarak 30-40 dakika kadar dinlenmesini sağlayalım. Daha sonra dinlenmiş hamurumuzu alalım ve şekillendirip yağlı kağıt koyduğumuz tepsimize alalım. Üzerine de kepek serpelim. Yaklaşık 200 derecelik fırında hamurumuzun üst kısmı kızarana kadar kontrollü şekilde pişirelim. Pişme işleminden sonra yaklaşık 10-15 dakika dinlendirelim. Sıcak olarak kesinlikle bıçak değdirmeyin. Aksi durumda bıçağınız körleşir. Soğumasını bekleyemez durumda iseniz hemen eliniz ile bölün. Tavsiyem ise fırından çıkınca en azından ılık olana kadar üzerini örtün ve bekleyin. Üzerini hava alacak şekilde mesela hafif nemli bir bez ile örtebilirsiniz. Bu sayede hem kurumaz hem de soğur. Afiyet olsun ve yorumlarınızı unutmayınız.
Bu tarifimi beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınız üzerinden sevdikleriniz ile paylaşabilirsiniz. Bunun dışınada güncel içeriklerimden veya özel kampanya haberlerimden yararlanmak için Instagram, Twitter veya Facebook sayfalarımı takip edebilirsiniz.