Trileçe tarifi lezzeti ve görüntüsü bakımından oldukça dikkat çekicidir. Google amcada bir sürü tarif var hepsinde biraz fazla biraz eksik yapılışı mevcut. En iyisi uygulamak dedik ve bakalım sonuç ne oldu. Trileçe nasıl yapılır? sorusundan önce trileçe tarihini inceleyelim.
İnternette trileçe tarihi diye arattığımda pek bir şey bulamadım açıkçası. Son yıllarda ünlenen bu tatlının balkan tatlısı ve hatta Boşnak tatlısı olduğunu söylüyorlar. Bunun dışında Meksika kökenli olduğu yönünde de içerikler mevcut. Ben Boşnak kökenli olarak bu tür bir tatlıyı sevmiyordum. Bu nasıl olur derken işin aslını biraz araştırıp öğrendim. Trileçe aslında İspanyol kökenli “tres leches cake” kelimesinden gelmekteymiş. Dilimize çevirince ise anlamı “üç sütlü kek” anlamına geliyor. Trileçe nedir sorusununda cevabını vermiş oldum böylece.
Yanına gazlı içecekler tercih edilmektedir. Değişik lezzetler ilgi çekici geliyorsa içecek tarifleri kategorisini inceleyebilirsiniz.
Trileçe Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Tarife geçmeden önce malzemeler hakkında bilmeniz gereken bir kaç nokta var. Mesela tarifte süt tozundan söz ediyorum. Kahveye karıştırılan süt tozundan farklıdır. Marketlerde veya aktarlarda kolayca temin edebilirsiniz. Buradaki süt tozu gerçekten sütün tozu. Yani sütün buharlaştırılıp elde edilenden söz ediyorum. Markete gitme durumunuz yoksa hızlı market üzerinden hemen sipariş verebilirsiniz. Ancak küçük bir şehirdeyseniz bulmanız sıkıntı olacaktır. Çözümü yok mu? Elbette var tabi ki… Çözüm internet tabi ki. Bulamadığınız her şey hatta bulduğunuzun daha ucuzunu internet ortamında bulmak mümkün. Hiç aramadan hemen buraya tıklayıp güvenle siparişinizi verebilirsiniz. Bu nedenle malzeme konusunda sıkıntı çekeceğinizi düşünmüyorum.
Pastaneden aldığınız trileçe ile evde yaptığınız arasında oldukça fark var. Evde yapılan daha güzel olduğunu bilin. Pastane içerisine katkı katıyor sanırım. Bu nedenle biraz tadı farklı. Ayrıca glikoz değil şeker kullandığını için evdeki daha güzel oluyor. Tabi ki pastaneciye trileçe nasıl yapılır diye sorunca size glikozdan söz etmiyor. Sadece dediğin tabi glikoz koyan yerlerde var ama biz koymuyoruz. İşte küçük şehirlerde bunu yapmaları oldukça zor. Ancak İstanbul gibi büyük şehirlerde glikoz bile yesek şükür diyoruz. Sağlıksız her ürünü sağlıklı ve organik diye yiyebiliyoruz. Oysa ki emin olun büyük şehirlerde kendi yaptığını hiç bir yemek veya pasta dışarıdaki kadar sağlık, lezzetli olamaz, olmuyor. Son olarak mümkün oldukça yiyeceklerinizi evinizde kendiniz hazırlayın derim. Şimdi trileçe nasıl yapılır sorusunun cevabını verelim.
Tarifi beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınız üzerinden paylaşabilirsiniz. En güncel tarifler için Instagram, Facebook veya Twitter sayfalarımdan takip edebilirsiniz.
- Kişi Sayısı:
7-8 kişilik - Hazırlama Süresi:
30 dakika - Pişirme Süresi:
15-20 dakika
Malzemeler
Trileçe Kek Kısmı İçin Neler Gerekli
- yaklaşık bir buçuk su bardağı kadar un ve şeker,
- bir çay kaşığı kadar kabartma tozu,
- tepsinizi yağlayacak kadar sıvı yağ,
- iki paket kadar vanilin,
- beş tane yumurta,
Trileçe Serbeti için Malzemeler
- yaklaşık olarak üç su bardağı kadar ılık süt,
- küçük kutulardan iki kutu krema,
- bir su bardağı kadar süt tozu.
Trileçe Karamel Kısmı için Malzemeler
- yaklaşık beş yemek kaşığı kadar esmer şeker,
- yine o küçük kutulardan bir kutu krema,
- bir buçuk çay bardağı kadar ılık süt,
- tepeleme bir yemek kaşığı tereyağı.
Yapılışı
Öncelikle malzemelerimizi tezgahımıza hazırlayalım. Daha sonra uygun bir kabın içerisine yumurtaları kırın ve sarı, beyaz şeklinde ayırın. Kesinlikle karışmamasına dikkat edin. Yumurtanın sarısını ayırmak için yarım litrelik pet şişe kullanabilirsiniz. Boş pet şişeyi sıkın. Yumurtanın sarısına yaklaştırın ve şişeyi bırakın şişsin. Böylece yumurtanın sarısı şişenin içine girer. Başka bir kaba sorunsuz aktarabilirsiniz.
Yumurtanın beyazlarına biraz tuz ekleyip iyice karıştırın. Devamında şekeri ekleyip yine karıştırın. Yumurtanın sarılarını da unutmadan ayrı bir kabın içerisinde iyice karıştırın. Karıştırdığınız sarıları beyaz kısıma yavaş yavaş karıştıra karıştıra ekleyin. Aynı şekilde vanilin, un ve kabartma tozunu da yavaş şekilde ekleyin ve iyice karıştırın. Buradaki püf nokta köpük oluşumu olacaktır. Bu köpüğü söndürmeden bu işlemleri yapmalısınız.
Uygun bir borcam alın ve yağlayın. Karışımı tepsiye dökün ve 160 derece ısıda kontrollü şekilde pişirin. Piştiğini anlamak için içerisine kürdan batırıp çıkarabilirsiniz. Kürdan temiz ise pişmiştir.
Kek kısmını pişirdiniz. Şimdi ise sıra geldi şerbet kısmına. Bunun için sütü ve süt tozunu iyice karıştırın. Devamında kremayı ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Bu şekilde hazırladığımız şerbeti pişirmeden kekin üzerine dökün. Kek kısmının hazırladığınız şerbeti tamamen çekmesi gereklidir. Köpüklenme olursa alabilirsiniz.
Karamel kısmına gelirsek, öncelikle uygun bir tavada tereyağını eritin. Üzerine şekeri koyun ve sıvı olana kadar pişirin. Kahverengi şeklinde olacaktır. Üzerine kremayı ve sütü ekleyip hızlı şekilde karıştırmaya başlayın.Koyu şekilde el de ettiğiniz karameli kekin üzerine dökün.
Son aşama ise hepsini uyguladıktan sonra iki saat kadar buzdolabında bekletmektir. Daha sonra soğuk şekilde servis yapabilirsiniz. Trileçe tarifi hazırdır. Afiyet olsun ve yorumlarınızı unutmayınız.