Vatapa tarifi belki daha önce tatilde duyduğunuz bir lezzetolabilir. Yemeğin sahibi olan Brazilya, hepimizin bildiği gibi turizm açısından güzel bir ülkedir. Bu güzellikleri yemeklerine de yansıtmış desek yanlış olmaz sanırım. Bu yazımda da sizlere bu güzelliklerden biri olan vatapa tarifi hakkında bilgi vereceğim. Brazilya’nın geleneksel yemeklerinden biri olan vatapa aslında çeşitli lezzetleri barındıran bir tarif. Elbette tadı size yabancı gelmeyecektir. Ancak farklı şekillerde yapıldığını görebilirsiniz. Kimi tavuk kullarak yapsa bile orjinalinde deniz ürünleri kullanıldığını Brazilya’lı arkadaşımdan öğrendim. Turistlerin ülkeye geldiğinde yemeden gitmedikleri lezzetlerden biri olan vatapa bakalım sizin ilginizi çekebilecek mi? Ben şahsen sarımsaklı yemekleri sevdiğim için güzel olduğunu söyleyebilirim. Elbette siz soğan veya sarımsak gibi kokulu yiyecekleri sevmiyorsanız içeriğine koymayabilirsiniz. Yanına dilerseniz çorba tarifleri kısmından uygun bir çorba ekleyerek sunum yapabilirsiniz.

Vatapa Tarifi İçin Püf Noktalar
Her tarifte olduğu gibi bu tarifimin de bazı püf noktaları bulunuyor. Daha önce belirttiğim gibi orjinalinde deniz ürünleri yani karides kullanılmaktadır. Ancak karides miktarı yeterli değil ise yarı yarıya olacak şekilde tavuk kullanımı lezzeti çok etkilememektedir. Eğer tavuk olmaz derseniz bunun yeride sert balık türlerinden birini tercih edebilirsiniz. Yani yarı karides yarı balık olacak şekilde vatapa yemeğini yapabilirsiniz.
Bazı tariflerde kurutulmuş karides ile yapıldığını görebilirsiniz. Ancak her zaman kurutulmuş karides bulmak kolay değildir. Bu durumda ise bir su bardağı kadar taze karidesi püre haline getirip kullanabilirsiniz.
Tarifimizin tadı gibi göze hitap etmesi de önemlidir. Bu nedenle otantik bir görünüm kazandırmak için bulabilirseniz kırmızı palmiye yağı kullanabilirsiniz. Bu hem güzel gösterir hem de lezzeti arttırır. Genel olarak tariflerde zencefil eklenilmesi gerektiği söylense bile ben eklemeden yaptım. Zencefil seviyorsanız eklemenizi öneririm.
Son olarak bildiğimiz köfte tariflerinde kıvam arttırıcı olarak nasıl bayat ekmek içi, galate unu vb. kullanıyorsak vatapa tarifi içinde bunlardan birini kullanabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
Bu tarifimi beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınız üzerinden sevdikleriniz ile paylaşabilirsiniz. Dilerseniz Instagram, Facebook veya Twitter üzerinden de beni takip edebilirsiniz. Böylece en güzel içeriklerden veya bazı indirim fırsatlarından ilk önce haberdar olanlardan olabilirsiniz.
- Kişi Sayısı:
4 kişilik - Hazırlama Süresi:
60 dakika - Pişirme Süresi:
45 dakika
Malzemeler
- ince şekilde doğranmış varsa jalapeno biberi veya normal iki tane sivri biber,
- çeyrek çay bardağı kadar bulabilirseniz kırmızı palmiye yağı,
- kişi sayınıza göre hazırlanmış karides taneleri,
- yarım su bardağı kadar fıstık veya kaju yağı,
- dört diş kadar minik doğranmış sarımsak,
- iki tane minik şekilde doğranmış soğan,
- bir buçuk su bardağı kadar içme suyu,
- bir su bardağı Hindistan cevizi sütü,
- yeteri miktarda tuz ve karabiber,
- üç yemek kaşığı kadar sıvı yağ,
- yarım su bardağı karides,
- un veya bayat ekmek içi.
Yapılışı
Vatapa Tarifi Yapılışı
Öncelikle tüm malzemeleri tezgahın üzerinden rahatça alabileceğiniz bir yere hazırlayın. Temizlenmesi veya ayıklanması gerekenler varsa hepsini ayarlayın.
Doğranmış haldeki soğanı, püre olan karidesi, sarımsakları ve biberleri robottan geçirin. Kıvamını ayarlamak için gerekirse su kullanabilirsiniz. Püreyi hazırladıktan sonra uygun bir tencereyi alın ocağı orta konuma getirin ve yaptığınız karışımdan kaşık yardımıyla biraz alıp pişirin. Bu şekilde hepsini pişirin. Genel olarak beş veya altı dakika sotelemeniz yeterli olacaktır.
Sosu içinde bir başka uygun tencerenizi alın ve içine suyu, varsa kaju, fıstık yağını yoksa normal sıvı yağı ekleyip çırpın. Sonra ekmek içini veya unu ekleyin. Sonrasında tuzunu, karabiberini ekleyip bir taşım pişirin. Diğer taraftan tane karidesleri de Hindistan cevizi sütü ile beş dakika kadar pişirin. Sonrasında sunumun yanına ikram edin.
Dilerseniz hamur işi tariflerinin yanında ek olarak sunabilirsiniz. Yukarıda hazırladığımız ve pişirdiğimiz püre içine sosunu sürüp, garnitür ve karidesle tüketebilirsiniz. Afiyet olsun.