Yemek pişirme püf noktaları dediğimizde “ben ahçımıyım, ne gerek var?” diyebilirsiniz. Ancak kendinize ve sevdiklerinize mükemmel, lezzetli sofralar hazırlamak için bazı püf nokaları bilmenizde sakınca olmaz diyebilirm. Bu sayede bir fark yaratabilirsiniz. Bu yazım ister profesyonel, isterse ev hanımı olsun her kesime uyacağını düşünüyorum. Şİmdi kısa başlık altında inceleyelim.
[baslik]Yemek Pişirme ipuçları[/baslik]
Öncelikle güven meselesini aşmanız gerekli. Yemek hazırlamak düşündüğünüz kadar zor bir iş değildir. Mesela sitemizden veya başka bir siteden aldığınız yemek tarifleri ile sizde mükemmel yemekler yapabilirsiniz. Günümüzde teknoloji sayesinde hemen hemen her telefonda internet ve dolasıyla bilgi mevcut. Bu sayede ilk defa yemek pişirseniz bile acemilik çekmezsiniz. Ancak yinede işimizi garantiye almak adına size önerim öncelikle kolay tariflerden başlamanızdır. Bu sayede sonucumuz daha iyi olabilir. Zamanla pişirdikçe tecrübe sahibi olabilir ve zor tarifleri seçebilirsiniz.
Bir davet verecekseniz bu durumda öncelikli olarak daha önce denediğiniz tarifleri yapın. Ardından eğer mümkünse bir anlayan kişi ile yemeklerinizi yapın. Üstelik tecrübeli kişiyi izleyerek sizde tecrübe sahibi olabilirsiniz.
Mutfağınızda hem pratiklik açısından hemde size zaman kazandırması açısından teknolojiyi kullanın. Mesela bir mutfak robotu veya sıcak su ısıtıcı kullanabilirsiniz. Size tavsiyem çayı veya kahveyi aşırı kalabalık ortam olmayacaksa ateş üzerinde yapmanızdır. Makine ile yapılan çay ve kahve tadı ateşte yapılan kadar lezzetli olmuyor. Hatta odun ateşinde yapmanız daha lezzetli olacaktır. Ancak tabi ki ev ortamında odun ateşi bulmak zor…
Ölçü, mutfağınızın vazgeçilmezi olmalıdır. Öncelikle bir zamanlayıcı veya saat mufağınızda yer almalıdır. Teraziyi unutmamakta fayda var. Ölçülü yapılan tarifler her zaman aynı sonucu ve aynı lezzeti verir. Eğer bir tarifiniz sevilmiş ise onu her zaman aynı ölçülerle yapmanız önemlidir.
[baslik]Et Pişirme ipuçları[/baslik]
Türk mutfağında etin ayrı bir yeri vardır. Kimi zaman kebab olarak kimi zamanda mangalda et tükettiğimiz doğrudur. Genellikle haşlaması dışında sağlık açısından sürekli tüketilmesi önerilmesede eskiler, bu sözü pek dikkate alınmadığını göstermektedir.
Etlerinizin doğranması gerekiyor ise sağlık açısından sadece ahşap üzerinde kesin. Kullandığınız bu tahtayı ise başka bir besini kesmek için kullanmayın. Öncelik tahtayı ıslatın ve sonra kullanın ki tahta etinizin suyunu çekmesin. “Ne olur ki ?” derseniz olacağı etiniz lezzetinden eksilmiş olur.
Bir diğer öenmli nokta ise eti kesinlikle doğrayıp yıkamayın. Nedeni ise doğradığınız etlerdeki besin değerinin kaybolmasıdır. Eğer etinizi doğrarsanız suyu etki ettiği yüzey alanı artacak ve daha fazla yer yıkanacak. Bu nedenle besin değeri kaybolacak.
Ayrıca etinizde azda olsa yağ bulunması lezzet verebilir. Tabi ki aşırıya kaçmadan küçük miktardaki yağlardan bahsediyorum. Kesinlikle normal yağ yerine iç yağını kullanmayın. Lezzetli olsada sağlık açısından pek iyi olmadığını bilin.
[baslik]Kendiniz Et Suyu Hazırlayın[/baslik]
Bildiğiniz gibi marketten et suyu tabletleri almanız mümkün. Tabi ki bunların sağlık açısından zararlı olduğunu biliyoruz. Ancak gerek pratiklik açısından gerekse ucuz olması bakımından tercih ediliyor. Ancak siz kendiniz et suyu hazırlayın. Bu sayede daha sağlıklı besin elde etmiş olacaksınız. Özellikle Kurban Bayramı’nda et sularını şişelere koyup dondurabilir ve sonra tüketime hazır hale getirebilirsiniz.
Bir diğer önerim ise illa et bulyon olsun derseniz evde yapabilirsiniz. Bunun için etleri çok küçük şekilde doğrayın ve biraz su içerisinde pişirin. Dikkat etmeniz gereken nokta ise etinizi kısık ateşte pişirmenizdir. Et kısık ateşte piştiği zaman daha fazla lezzetli olur ve dağılmaz. Etlerin pişmesine yakın tuz ekleyin. Burada dikkat etmeniz tuzu iyi kullanmanzdır. Bir litre su için bir çay kaşığı tuz kullanmak yeterli olacaktır. Olurda tuz fazla gelmiş ise azıcık şeker ilave edebilir veya patates, ekmek kabuğu ilave edebilirsiniz. Bu sayede tuz oranı azalmış olmalı. Olurda bu çözümler işe yaramamış ise o zaman gerçekten aşırı tuzlu olmuştur. Buna çözüm ise bir yumuratnn akını çırpıp ilave etmektir. Belki yumurta köpürebilir. Bu durumda köpükleri alın. Çok gerekli ise tel süzgeçten geçirebilirsiniz.
Et suyu rengi aslında çok önemli değil. Öncelik lezzeti olsada belki et suyunun rengi şeffa olsun isteyebilirsiniz. Bunun çözümü ise pişirirken içerisine bir tane buz küpü atmanızdır. Ancak bunun için püf noktasına dikkat etmelisiniz. Nedir o noktamız derseniz, buz kalıbını tam kaynama noktasına ulaştığı anda atmalısınız.
Ben donmuş etten et suyu yapacak derseniz bu da mümkündür. Ancak suyun rengi şeffaf olsun derseniz bu iş biraz zahmetli olaaktır. Öncelikle bir gazlı bezin içerisine yumurtanın kabuklarını koymanız gerekli. Bezi iyice kapatın ki açılmasın. Bu şekilde tencereye atın. İki yumurta kullanmanzı yeterlidir. Dikkat etmeniz gereken nokta ise kesinlikle bezi iyi kapatın ki tencerede açılmasın yoksa et suyunuza yumrta kabukları dolacaktır.
[baslik]Balık Kızartma Püf Noktaları[/baslik]
Mevsimindeyiz ve sürekli tüketmek isteyebileceğimiz besin kaynağımız balık… Pişirmesi ve kokusu dışında gayet değerli bir besindir. Ev hanımları ise kokusundan dolayı pek evde tercih etmezler. Bu kısımda size vereceğim bir kaç püf noktası ile evde sizde kokusuz şekilde balık pişirebilirsiniz.
Öncelikle balık kokusunu azaltmak için tavanızın alt kısımları çiğ şekilde patates yerleştirin. Daha sonra ise kızartma yağınıza biraz tuz ekleyin. Aynı zamanda balıkları kızartmadan belirli bir süre öncesinde hazırlamanız önemli. Mesela 20 dakika öncesinde balıklarınız tuzlanmış ve kızartmaya hazır olması önemlidir. Bu sayede beklerken tuz içine işler ve lezzeti artar. Aynı zamanda balığı unlamadan önce unun içerisine biraz kaşar rendelemeniz kokuyu bastıracaktır.
[baslik]Fırında Balık Pişirme Püf Noktaları[/baslik]
Balık hem tavada hem fırında gayet güzel şekilde tüketilebilir. Fırına atmak istiyorsanız bir kaç küçük püf noktayı bilmenizde yarar var. Mesela, balıkları fırınlamadan önce sırt kısımlarını çizin ve aralarına ince olacak şekilde limon koyun. Daha öncesinde fırını kesinlikle ısıtmalısınız. 250 derecede hazır hale getirmelisiniz.
Ayrıca balığı çıtır sevenlerdenseniz balıkları fırına verdikten sonra yaklaşık 15-20 dakika sonrasında balıkların üzerine yoğurt sürün. Bu sayede balıklar çıtır olacakıtr. Yoğrut yerine tereyağıda sürebilirsiniz.
[baslik]Sebze Yemekleri Pişirme Püf Noktaları[/baslik]
Sebzelerin pişirilmesi besin değeri açısından önemlidir. Öncelikle temizleme ile başlayalım. Elde yıkaması uzun süren sebzelerini uygun bir kabın içerisinde bir sünger yardımı ile temizleyebilirsiniz. Son olarak çeşmenin altında durulayabilirsiniz.
Dondurulmuş gıdalar kullanacaksanız çözülmesini beklemeyin. Buzdolabından çıkarıp hemen tencereye atabilirisiniz. Ayrıca sebzelerin vitaminlerini korumak için ocaktan almadan hemen önce tuzlamanız önemlidir. Vaktiniz az pişme süresini azaltmak için sebzeleri pişirmeden hemen önce tuzlu suda 5-10 dakika kadar bekletebilirisniz.
Size öenrim sağlıklı sebze yemeği pişirmek için kesinlikle buharlı pişirme yöntemlerini tercih ediniz. Sizinde fikir veya önerileriniz varsa yorum kısmından yazabilir veya hepsini yazı şeklinde şeklinde paylaşabilirsiniz.