Zeytinyağlı Mantar Meze -/- Meze Tarifleri -/- Meze Nedir -/- TarifAlPisir.com

Zeytinyağlı Mantar Meze

Tarif Puanı
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
  • (Oylama yapılmadı)
  • Loading...
    FavoriteLoadingDeftere Ekle

    kişinin defterinde

    Zeytinyağlı Mantar Meze
    8 Ağustos 2017 3258 defa okundu 0 yorum

    Mezelerimiz sofralarımızın süsüdür. Meze kültürü aslında eskilere dayanmaktadır. Bu tarifimizde size zeytinyağlı mantar meze anlatılacak. Ancak öncelikle meze hakkında biraz bilgi verelim Sunulacak ana yemekten ayrı şekilde yapılan ve yemek öncesi sunulan başlangıç lezzetleridir. Aslında temel mantık aynı olsa da bölgelere veya ülkelere göre değişik isimlerle bilinmektedir. Mesela Ortadoğu’da meze denirken İtalya’da antipasta denilmekte. Bunun dışında İspanya’da tapas, Fransa’da ise ordövr olarak adlandırmakta.

    Zeytinyağlı Mantar Meze ve Diğer Mezeler Nereden Çıkmıştır ?

    Çıkış yeri için meze şuradan çıkmıştır demek çok zor. Neredeyse her yerde görebilirsiniz. Batıdan başlayarak Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerin hepsinde bilinmektedir. Bilinen ise zeytinyağı ilk olarak Lübnan’da kullanılmış. Bunu ele alırsak yemeklerin soğuk şekilde servis edilebileceği yer olarak düşünülebilir. Yani bu varsayıma göre mezelerin ilk çıkış yerinin Lübnan olması düşünülmekte. Ancak dediğim gibi bir kesinlik söz konusu değildir. Ayrıca diğer bilinen gerçek ise mezenin Osmanlı İmparatorluğu döneminde Anadolu ve Avrupa ülkelerine yayıldığıdır.

    Türk Mutfağında Mezenin Yeri

    Ülkemizde sofraların zenginliğini göstermek adına kullanılır. Bununla beraber gelen misafire ne kadar değer verildiğini belirtmek içinde kullanılmaktadır. Yemeğin sadece yemek değil aynı zamanda zevkli ve eğlenceli hale getirmek gerektiğini simgeler. Özellikle sohbetin bol olduğu sofralarda ana yemek hazır olana kadar mezeler gelir. Mezelerin soğuma gibi bir durumu olmadığından sohbet esnasında çok rahat şekilde tüketilebilir.

    Mezeler genel olarak rakı sofrasının da vazgeçilmezleridir. Özellikle Ege rakı sofrası mezeleri açısından zengindir. Biraz doğuya gidildiğinde genel olarak acı mezeler sizi karşılar. Onunda ayrı bir tadı vardır tabi ki. Özellikle yöresel ürünlerle yapılan mezeler acı bile olsa yemesi bir başka oluyor.

    Biraz lükse girilirse bu gün otellerin çoğunun büfe bölümünde meze kısmı bulunur. Gerek kültür gerekse ihtiyaç olarak müşteri isteği doğrulsun da gelen misafirlere sunarlar. Özellikle soğuma derdi olmaması ve neredeyse her sebzeden ve baharattan kolay şekilde yapılması da ayrı bir tercih nedeni diyebilirim. Eminim sizin memleketinize has zeytinyağlı mantar meze gibi bir tarifi de vardır. Hatta yayımlamak isterseniz sitemiz üzerinden kolay şekilde paylaşabilirsiniz. Şimdi tarifimize geçelim. Şimdiden afiyet olsun. Bu tarifimi beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz. Hatta Instagram, Google Plus ve Facebook sayfalarından bizi takip edebilirsiniz.

    • Kişi Sayısı:
      4 kişilik
    • Hazırlama Süresi:
      30 dakika
    • Pişirme Süresi:
      15 dakika

    Malzemeler

    • birer adet kuru soğan, kırmızı veya yeşil biber ve yarım limon,
    • iki tane domates ve biraz maydanoz veya dereotu,
    • iki yemek kaşığı kadar zeytinyağı,
    • yarım kilodan az kültür mantarı,
    • isteğe göre tuz ve baharatlar.

    Yapılışı

    Öncelikle malzemelerimizi ayarlayalım. Özellikle organik malzemeler kullanırsanız daha iyi olur.

    Önce soğanı güzelce soyun ve doğrayın. Daha sonrasında tavada rengi değişene kadar pişirin. Sonrasında doğradığınız biberi ekleyin. Bu arada domateslerin kabuklarını soyun. Kabuksuz olması daha güzel oluyor. Domatesleri de doğrayıp ilave edin. Biraz pişirin ve sonra mantarları doğrayıp ilave edin. Mantarlar biraz su salacaktır. Bu suyu çekene kadar pişirmeye devam edin. Mantara göre süre biraz değişmekte. Bu nedenle kontrollü şekilde pişirin.

    Son olarak tuzunu ve varsa istediğiniz baharatları ilave edin karıştırın ve ocağı kapatın. Servis etmeden önce üzerini maydanoz ile süsleyin. Sunum yapabilirsiniz. Afiyet olsun ve yorumlarınızı unutmayınız.

    Yorumlar

    İsim ve mail adresinizi yazın. E-Posta adresiniz gizli kalacaktır.

    Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.